www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCea mai mare emisiune de obligatiuni a unei institutii financiare internationale pe piata din Romania, din ultimii sase ani, a debutat la BVB

Autor: Bancherul.ro
2015-10-15 13:32

Emisiunea de obligatiuni prin care Banca Internationala de Investitii (BII) a atras recent 111 milioane lei (25 milioane euro), de pe piata de capital din Romania, a debutat joi, 15 octombrie 2015, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), anunta BVB intr-un comunicat.


“Suntem bucurosi ca oferta de instrumente financiare disponibile la Bursa de Valori Bucuresti devine din ce in ce mai diversificata. Proiectul BII s-a dovedit a fi o oferta de succes, inclusiv in ceea ce priveste timpul necesar pentru realizarea tranzactiei, care a fost destul de scurt. Poate fi un bun exemplu pentru alte proiecte de emisiune a instrumentelor de datorie sau a altor instrumente financiare”, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.


BII a emis 11.100 obligatiuni, cu o valoare nominala de 10.000 de lei cu o dobanda de 4,1% pe an, platibila anual.


“Aceasta emisiune este prima denominata in moneda locala a unei tari in afara celei in care este situat sediul nostru si este importanta pentru alte doua motive. Primul motiv este acela ca, dupa Rusia si Slovacia, Romania este a treia tara in care ne-am angajat sa sustinem dezvoltarea pietei de capital. In fapt, aceasta este cea mai mare emisiune de obligatiuni a unei institutii financiare internationale din ultimii sase ani de pe piata din Romania. Al doilea motiv este ca, dupa cum au dovedit si ultimele noastre tranzactii, Romania a devenit una dintre destinatiile importante pentru investitiile noastre, iar aceste obligatiuni ne vor permite sa sustinem extinderea operatiunilor noastre in Romania. Astfel, Banca Internationala de Investitii vrea sa directioneze lichiditatea din piata catre activitati economice sustenabile si social viabile”, a declarat Denis Ivanov, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Internationale de Investitii.


Obligatiunile emise de Banca Internationala de Investitii au fost cumparate de 13 investitori institutionali locali. 


Banca Internationala de Investitii are 9 state membre: Cehia, Ungaria, Mongolia, Bulgaria, Cuba, Romania, Federatia Rusa, Slovacia si Vietnam.


Romania detine 6,1% din capitalul platit al Bancii Internationale de Investitii.


Intermediarul ofertei a fost firma de brokeraj BT Securities, parte a grupului financiar Banca Transilvania.


Obligatiunile au o dobanda de 4,1% pe an


BT Securities este managerul principal al emisiunii (Lead Manager), Banca Transilvania este agent de plată, iar consultanţa de specialitate a fost asigurată de Casa de avocatură PeliFilip, a precizat Banca Transilvania intr-un comunicat.


- Fondurile obţinute în urma emisiunii de obligaţiuni vor avea ca destinaţie finanţarea de către IIB a unor afaceri locale.


- International Investment Bank a emis 11.100 obligațiuni pe trei ani, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, o rată fixă a dobânzii de 4,1% pe an, platită anual începând cu 14 octombrie 2016 și răscumpărarea principalului la maturitate.


- Dobânda a fost stabilită în funcţie de interesul investitorilor, prin book-building, procedură desfăşurată în 7-9 octombrie a.c. de BT Securities. In perioada menţionată, investitorii eligibili și-au exprimat interesul privind numărul de obligațiuni și rata dobânzii.


Paul Prodan, Preşedinte, Consiliul de Administraţie, BT Securities: “Până acum a fost un an rodnic pentru BT Securities. Prin noua sa linie de business Corporate, BTS a asistat o serie de companii pentru tranzacţionarea pe Bursă şi a participat la intermedierea a trei emisiuni reprezentative de obligaţiuni: pentru International Investment Bank, pentru Imocredit IFN – în valoare de 15 milioane de lei şi pentru Primăria Bucureşti - de 500 de milioane de euro.”


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104