www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Romania este codasa Europei si la gradul de bancarizare: avem cele mai putine conturi bancare si carduri de debit; poate pentru ca sunt prea scumpe?

Autor: Bancherul.ro
2015-10-11 20:59

Doar 61% dintre romanii cu varsta de peste 15 ani au un cont bancar, dintre care 46% detin un card de debit si 12% un card de credit, conform ultimului sondaj realizat de Banca Mondiala, ale carui rezultate au fost publicate in Global Findex (Baza de date globala a incluziunii financiare).


Comparativ, bulgarii stau putin mai bine decat noi atat la numarul de conturi cat si de carduri, in timp ce ungurii, cehii si polonezii au un grad de bancarizare mai ridicat, ceea ce poate parea firesc, daca tinem cont de faptul ca aceste tari sunt mult mai dezvoltate decat noi din punct de vedere economic.


In tarile dezvoltate din zona euro aproape toata populatia adulta detine un cont bancar (95% dintre cei intervievati cu varsta de peste 15 ani), in timp ce 81% dintre ei au si un card de debit, iar 42% un card de credit.


Saracia este de vina pentru gradul redus al incluziunii financiare a romanilor, chiar daca poate parea absurd, intrucat un cont bancar nu mai costa de mult o avere. Totusi, pentru cei care au putini bani, orice comision conteaza.


In tabelul de mai jos vedem ca doar 31% dintre persoanele cu venituri scazute din Romania detin un card de debit.


[1]


Si sa nu uitam ca aproape toate bancile iti incaseaza banii fara sa te taxeze, dar cand vine vorba sa-i dea inapoi, la ghiseu sau la bancomat, aplica un comision destul de piperat, ce ajunge la 0,5% sau chiar 1% din suma retrasa.


Dar cu toate acestea, e bine de stiut ca in lumea civilizata este mai scump sa nu ai cont bancar si card si sa platesti doar cu numerar.


Saracia costa mai mult


De exemplu, in Marea Britanie, cei doua milioane de locuitori ai acestei tari care folosesc numerarul si nu utilizeaza un cont bancar au costuri suplimentare (taxa pe saracie) de pana la 1.300 de lire pe an, conform unui raport al Comisiei de incluziune financiara, compusa din experti si parlamentari britanici.


Integrarea acestor persoane in sistemul bancar este o preocupare si a tarilor dezvoltate, cu toate ca gradul de bancarizare din aceste state este foarte ridicat in comparatie cu tara noastra, iar bancile centrale pot avea un rol important in acest proces, potrivit opiniei unor specialisti din banca centrala a acestei tari (Bank of England).


La noi, BCR, cea mai mare banca locala, si-a anuntat recent intentia de a face primii pasi pentru cresterea gradului de bancarizare in Romania. Banca a eliminat comisionul de retragere a numerarului de la ATM-urile proprii, pentru clientii sai detinatori de carduri, incepand din luna octombrie. Iar din decembrie are de gand sa ofere si un cont bancar cu zero costuri.