www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa Raiffeisen si Intesa, BCR lanseaza si ea un credit de tip nou: de nevoi imobiliare

Autor: Bancherul.ro
2015-09-14 15:56

Dupa Raiffeisen si Intesa, BCR lanseaza si ea un credit de tip nou, pe care l-am botezat credit de nevoi imobiliare, o combinatie intre creditele de consum si cele imobiliare, avand ca destinatie renovarea, modernizarea sau chiar constructia unei locuinte.


Principalul avantaj al acestor tipuri de credite este acela ca, in anumite conditii, nu ai nevoie de avans, la fel ca in cazul unui credit de consum, dar spre deosebire de acesta, ce se poate obtine pe maxim 5 ani, noile imprumuturi se pot rambursa pe perioade mai indelungate, chiar si de 25 de ani.


BCR acorda acest nou credit prin sucursala sa specializata, BCR Banca pentru Locuinte, fara a fi nevoie de incheierea unui contract de economisire-creditare, in urmatoarele conditii:


- destinatia: modernizare, reabilitare, consolidare, extindere, constructie locuinta
- valoare minima: 22.000 de lei, iar valoare maxima: 400.000 de lei
- avans: 0% la creditele pentru modernizare, reabilitare, extindere si consolidare locuinta, cu valori de maxim 88.000 lei; 20% la creditele de peste 88.000 lei; 25% la creditele pentru constructia unei locuinte
- perioada de creditare: 15 ani
- dobanda fixa pe toata durata de creditare: 5,65%
- garantie: ipoteca pe un imobil


Exemplu de calcul: Pentru un credit de modernizare în valoare de 80.000 RON, cu avans 0 (zero), garantat cu ipoteca, în urmatoarele condiţii:


- Dobândă fixă pe toata perioada de creditare: 5,65%;
- Rata lunară de credit (dobanda + principal): 660 RON;
- Dobânda anuală efectivă: 5,80%/an;
- Comision de analiză dosar: 0 RON;
- Comision lunar de administrare: 0 RON;
- Evaluare imobil adus în garanţie: Gratuită;
- Valoarea totală platibilă: 118.809 RON;
- Durata creditului 15 ani


Raiffeisen Bank a lansat recent un credit cu destinatie imobiliara, fara ipoteca, cu valori intre 3.000 si 15.000 de euro echivalent in lei, bani ce pot fi folositi pentru modernizare, extindere, renovare, viabilizare teren, dar si pentru achizitia sau construirea unui imobil sau refinantarea altui imprumut.


Creditul se poate rambursa pe o perioada de pana la 10 ani, dublu fata de un credit de nevoi personale standard, fara ipoteca. In schimb, este necesar un avans de 40% din valoarea proiectului, ce se poate demonstra prin bani intr-un cont bancar.


Avantajul este ca nu ai nevoie de un deviz de lucrari, creditul fiind acordat intr-o singura transa. In schimb, in termen de 3 luni trebuie sa justifici ca banii au fost cheltuiti pentru investitii imobiliare prin diverse documente, precum facturi, bonuri sau chitante.


Dobanda unui credit standard, cu valori de peste 7.000 de euro, este in jur de 10%, compusa din marja fixa de 8,5% plus Robor la 6 luni, la care se adauga diverse comisioane, astfel incat DAE depaseste 11%, in timp ce pentru creditul cu valori de pana la 7.000 de euro, dobanda este mai mare cu doua puncte, respectiv 12%. 


O alta banca, Intesa Sanpaolo Bank, a lansat un credit pentru modernizarea casei, destinat finantarii cheltuielilor necesare pentru reabilitarea si modernizarea imobilelor.


Spre deosebire de cel al Raiffeisen, creditul Intesa este cu ipoteca. In schimb, are avantajul de a nu fi necesar niciun avans, perioada de rambursare este mai mare, de pana la 25 de ani, iar sumele ce se pot imprumuta ajung la echivalentul a 100.000 de euro.


“Pentru acest credit nu se solicita avans cash, dar acesta este constituit de modernizarile pe care le face clientul din sursa proprie. Banca finanteaza pana la 50% din valoarea investitiei (devizului de lucrari si a documentelor justificative puse la dispozitie de client)”, a precizat un purtator de cuvant al bancii, la solicitarea Bancherul.ro.


Pana la 50.000 Euro din creditul acordat se pot utiliza prin ridicare de numerar in baza documentelor justificative: factura proforma/chitante/bonuri fiscale/declaratii pe proprie raspundere. Diferenta de la 50.000 pana la 100.000 Euro poate fi utilizata prin virament bancar catre furnizorul de materiale/antreprenor.


Dobanda acestui credit este in jur de 4% (marja fixa a bancii: 2,75%, plus indicele de referinţă Robor la 3 luni (1,33%).