www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu spune ca deficitul extern al Romaniei se va reduce usor in acest an

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-12 10:22
Deficitul de cont curent al României "se va reduce usor în acest an" fată de nivelul din 2007, estimat de BNR la 14,2% din produsul intern brut (PIB), a declarat luni guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu, la un seminar organizat de CFA, potrivit The Money Channel.

"Vedem o usoară reducere a deficitului de cont curent în 2008. În orice caz, nu mare. PIB-ul de anul trecut, calculat în euro, a fost ajutat de aprecierea leului. Chiar dacă lucrăm cu medii, pe bază de bun simt ne dăm seama că media pe acest an va fi inferioară mediei de anul precedent. Și atunci PIB-ul în euro va fi influentat negativ", a mai declarat Isărescu, prezent la un seminar pe tema perspectivele unei recesiuni globale în 2008.

Declaratiile sefului băncii centrale vin după cele asemănătoare ale viceguvernatorului BNR Cristian Popa, care aprecia, săptămâna trecută, că deficitul de cont curent "ar trebui să se plafoneze în acest an ca pondere în PIB sau chiar să se restrângă".

Celălalt viceguvernator al băncii centrale, Eugen Dijmărescu, explica, la mijlocul lunii trecute, că o eventuală scădere a ponderii în PIB a deficitului de cont curent s-ar putea datora exporturilor mai mari ca efect al importurilor de tehnologie din perioada precedentă, mentinerii la un nivel înalt a investitiilor străine directe si deprecierii leului.

Oficialii BNR au făcut referire la statisticile care arată un ritm sustinut de crestere - de peste 20% - al exporturilor de masini si echipamente, peste media avansului livrărilor la export pe ansamblul economiei.

Pe de altă parte, observatori străini, precum agentiile de rating, au estimări pesimiste în această privintă. Analistii Fitch văd o adâncire a deficitului de cont curent al României la 17,5% din PIB în 2008.

În primele 11 luni din 2007, deficitul de cont curent s-a adâncit cu 72,6% fată de acelasi interval din 2006, la 15,3 miliarde euro, valoare ce reprezintă circa 13% din PIB-ul estimat pentru anul trecut.