www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat plafonul finantarii de urgenta destinata bancilor grecesti

Autor: Bancherul.ro
2015-07-16 17:52

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi (foto), dând naștere la speranțe că băncile grecești vor putea să se redeschidă după mai mult de două săptămâni de vacanță, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.


În conferința de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE 'continuă să acționeze pe baza principiului că Grecia va rămâne în zona euro'. În conformitate cu acest principiu, BCE a decis să majoreze finanțarea de urgență pentru băncile grecești cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână. Creșterea de 900 de milioane de euro corespunde cu ceea ce a cerut Banca centrală a Greciei, a precizat Mario Draghi.


Potrivit președintelui BCE, acordul de principiu convenit la începutul săptămânii, cu privire la cel de al treilea plan de ajutor pentru Grecia, precum și votul din Parlamentul grec în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate, permit o nouă majorare a plafonului ELA.'Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată și fără condiții', a spus Mario Draghi.


De asemenea, Draghi a calificat drept 'nejustificate și complet nefondate' criticile potrivit cărora BCE a pus sub presiune băncile grecești și a provocat o panică bancară. 'ELA a fost majorată de la zero la 90 de miliarde de euro de la debutul crizei grecești'. iar în prezent expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului și a băncilor centrale a crescut până la 130 de miliarde de euro, a subliniat Draghi. Președintele BCE a mai spus că este greu de prezis când vor fi eliminate restricțiile asupra mișcărilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat că este important să fie evitată o panică în rândul deponenților băncilor.


Băncile grecești, care au fost închise în ultimele două săptămâni, depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni. Până acum BCE a menținut plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești la 89 miliarde de euro.