www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum este afectata Romania de criza financiara

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 17:41
Romania, o tara cu o economie infloritoare, a fost lovita recent de efectele crizei financiare globale, se arata intr-un articol publicat de Washington Post. Speculantii de pe piata monetara au atacat moneda locala, leul, mizand pe faptul ca acesta se va prabusi. La un moment dat, saptamana trecuta, bursa a scazut cu 70 la suta, iar pentru anul viitor unii analisti estimeaza ca rata somajului s-a putea dubla.

Asemenea multora dintre vecinii sai est-europeni, Romania experimenteaza o inversare brusca a norocului. Dupa ani de crestere economica record, alimentata de usurinta cu care se acordau creditele si de investitiile straine masive, oamenii se confrunta cu o incetinire brusca a economiei, despre care spera ca nu se va transforma intr-un colaps total.

Doua dintre statele vecine Romaniei, Ucraina si Ungaria, au fost deja fortate sa accepte pachete de intrajutorare din partea Fondului Monetar International FMI, iar Bulgaria, cu un deficit de cont curent important, are si ea probleme. La nord, statele baltice resimt socurile crizei, iar Uniunea Europeana, despre care multe din foste state satelit ale Rusiei credeau ca le va aduce stabilitate, nu le-a sarit prea mult in ajutor.

Economistul Ilie Serbanescu se teme ca statutul de membru al UE al Romaniei, Bulgariei si al tarilor baltice nu este suficient pentru a le garanta protectia. "Intreaga economie a Romaniei este in mainile companiilor straine'" explica el. "Daca situatia este buna, nu exista nicio problema. Daca nu, avem probleme".

Oficialii romani au recunoscut unele din dificultatile economice cu care se confrunta tara, insa au precizat ca temerile privind stabilitatea Romaniei sunt exagerate. La 22 octombrie, presedintele Traian Basescu dadea vina pentru actuala situatie pe niste outsideri 'corupti'. "Au venit niste baieti destepti in Romania, care au studiat la Harvard si la Oxford, si au inventat cum sa creasca valoarea unor actiuni fara sa aiba propriu zis banii", explica el.

Oficialii romani au respins totodata zvonurile privind un ajutor din partea FMI, care ar reprezenta un regres pentru o tara care a aderat la UE anul trecut, infirmand in particular comparatiile cu Islanda care a fost atat de lovita de criza incat antreprenorii faliti incearca sa isi gaseasca acum de lucru ca pescari de cod.

"M-am saturat sa se compare Romania cu tarile baltice si cu Islanda. Ce au aceste state in comun?", se intreba intr-un interviu Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. Insa Isarescu si ceilalti oficiali romani au provocari serioase de depasit, explica publicatia americana, in conditiile in care Banca Nationala a crescut rata dobanzii de 7 ori in ultimul an, iar luna trecuta a fost fortata sa intervina pe piata valutara pentru a sprijini leul, care dupa estimarile speculantilor ar fi trebuit sa se prabuseasca in raport cu euro. Romania doreste sa adopte moneda unica europeana in 2014, insa trebuie sa indeplineasca un numar de standarde economice inainte sa faca acest lucru.

Potrivit Washington Post, principala problema a Romaniei o reprezinta deficitul sau de cont curent, in conditiile in care in economie intra cu mult mai multi bani decat ies. O mare parte din bani provine de la cei aproximativ 2,5 milioane de romani care din afara tarii - peste 10 la suta din populatie - care lucreaza in tari cum ar fi Italia si Spania si trimit in patria mama castigurile. Daca aceste economii sunt afectate, multi dintre acesti imigranti sunt asteptati sa se intoarca acasa cu mainile goale.

Deficitul s-a triplat in ultimii patru ani, lasand economia Romaniei vulnerabila in conditiile in care investitorii straini s-ar retrage brusc.

Analistii sectorului privat prevad timpuri sumbre. Luna trecuta, intr-un raport, Goldman Sachs considera Romania drept tara cu cea mai mare vulnerabilitate la criza dupa Ungaria, in timp ce in urma cu o saptamana, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus ratingul pentru Romania de la 'stabila' la 'negativa'.

Desi in ultimele zile cursul leului s-a stabilizat, analistii cred ca este o chestiune de timp pana cand speculantii valutari lanseaza un nou atac. De aceasta parere este si Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING, care sustine ca aceste atacuri ale speculantilor de pe piata monetara vin in valuri, dupa cum o demonstreaza experienta si, foarte probabil, ele vor continua.

De la aderarea la UE, Romania a cunoscut o crestere economica puternica, cu un PIB care a sarit la 9 procente in al doilea trimestru al acestui an. Dovada acestei dezvoltari poate fi vazuta si in macaralele care umplu centrul Bucurestiului si in multimea de Dacii noi de pe strazi.

Bancile straine domina piata financiara a Romaniei, in conditiile in care trei din cele mai importante patru banci ale tarii sunt austriece, fapt ce in ultimii ani a fost considerat o adevarata binecuvantare. Avizi, consumatorii au facut imprumuturi pentru locuinte si masini in monede straine cum ar fi euro si francul elvetian, care ofereau rate cu mult mai mici al dobanzii. Odata ce leul s-a depreciat, pentru romani a devenit din ce in ce mai greu sa returneze acesti bani. Multi oameni se tem acum sa mai imprumute bani, incetinind astfel piata imobiliara si vanzarile de masini.

O alta sursa de ingrijorare, sustine publicatia americana, sunt cheltuielile guvernamentale. In ultimii ani, legiuitorii romani au fost dornici sa reverse bani asupra unor servicii publice indelung neglijate, cum este cazul propunerii de a majora cu 50 la suta salariile profesorilor. Desi astfel de cheltuieli erau posibile in perioadele bune, in prezent exista temeri ca politicienii nu vor putea reduce din cheltuieli, in special in conditiile in care, pentru sfarsitul lunii noiembrie, sunt programate alegeri legislative.