www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBCE, acuzata ca a furnizat informatii privilegiate privind cumpararea de obligatiuni unor fonduri si banci de investitii

Autor: Bancherul.ro
2015-06-11 17:11

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a apărat instituția împotriva acuzațiilor conform cărora un membru al Board-ului BCE a divulgat luna trecută informații privilegiate unei audiențe care a inclus și directori de fonduri speculative, transmite 'Wall Street Journal' (WSJ), preluat de Agerpres.


În 18 mai, Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE, a ținut un discurs la un eveniment pe bază de invitație organizat la Londra la care au participat mai mulți manageri de fonduri, bancheri și academicieni, în cursul căruia a anunțat că BCE își va accelera achizițiile de obligațiuni în lunile următoare. După ce discursul a fost făcut public în presă, comentariile lui Benoit Coeure au influențat semnificativ cursul de schimb al euro precum și piețele de acțiuni și obligațiuni. BCE a fost criticată pentru că a dat un avantaj la tranzacționare celor care au fost prezenți la acea cină, precum fondul Brevan Howard sau băncile Goldman Sachs și Citi.


La acest eveniment nu a fost permis accesul mass media însă la 13 ore după ce Benoit Coeure și-a ținut discursul o serie de organizații de media au primit, sub embargou, o copie a discursului care a fost publicat ulterior și pe pagina de Internet a BCE dar numai după deschiderea piețelor bursiere europene.


Într-o scrisoare trimisă miercuri Ombudsman-ului European, Mario Draghi a precizat că estimarea privind accelerarea achizițiilor de obligațiuni era deja vizibilă pe piață.


'Estimarea privind ritmul moderat al achizițiilor în mai (care au continuat în iunie) era deja evident vizibilă și prin urmare era o afirmație publică. Nu a exista o accelerare a ritmului achizițiilor în a doua parte a lunii mai', a dat asigurări șeful BCE. Acesta a reafirmat că discursul ar fi trebui publicat imediat după ce a fost rostit dar asta nu s-a întâmplat din cauza 'unei erori procedurale interne'. BCE și-a revizuit procedurile operaționale pentru a preveni repetarea unei astfel de erori. Vor exista verificări interne suplimentare pentru ca informațiile să fie publicate la momentul oportun, a afirmat Mario Draghi.


Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunțat că nu va mai furniza jurnaliștilor copii sub embargou ale discursurilor ținute de oficialii BCE, după scandalul provocat de unul dintre directorii BCE care a dezvăluit, în avans, fondurilor speculative o serie de informații capabile să influențeze direcția pieței.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104