www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareIndicele Nikkei al bursei de la Tokyo a urcat miercuri cu 4,5%

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 10:22
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis miercuri în urcare cu 4,5%, la maximul ultimelor trei săptămâni, datorită creşterilor acţiunilor marilor exportatori, după ce victoria lui Barack Obama în alegerile generale din SUA a eliminat un factor de incertitudine din pieţe.

Investitorii de la bursa japoneză au urmărit atent evoluţia scrutinului din Statele Unite, iar indicele Nikkei a avut o creştere puternică, bruscă, la scurt timp înainte de anunţurile privind concluziile preliminare ale alegerilor, care indicau victoria lui Obama şi a Partidului Democrat. Ulterior, bursa a revenit la o evoluţie temperată, continuându-şi avansul.

"Saltul de după-amiază a reprezentat «Felicitări, domnule Obama!»", a apreciat un analist al Mitsubishi UFJ Securities.

Alţi participanţi la piaţă au fost mai rezervaţi în declaraţii.

"Cred că trecem, cu siguranţă, printr-o perioadă de «bun venit», în special dacă ne gândim că Partidul Democrat a câştigat o poziţie solidă şi în Camera Reprezentanţilor şi Senat, situaţie care va înlesni procesul legislativ. Totuşi, pe termen lung, nu ştiu cum se va descurca (Obama - n.r.). Nu are prea multă experienţă, iar majoritatea politicilor pe care le aduce par să arunce cu banii. Dolarul ar putea slăbi uşor", a spus şeful biroului de strategie al Toyo Securities, din Tokyo.

În acelaşi timp, companiile energetice au crescut datorită majorării preţului petrolului, iar acţiunile din sectorul bancar au urcat, investitorii cumpărând acţiuni pentru a profita de cotaţiile scăzute în urma crizei financiare

Nikkei a închis şedinţa în creştere cu 4,5%, la 9.521,24 puncte, cea mai mare valoare de sfârşit de zi din ultimele trei săptămâni, iar Topix, alcătuit din toate acţiunile listate la Tokyo, a urcat cu 6,2%.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104