www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De ce sprijina bancile guvernul austriac

Autor: Bancherul.ro
2008-11-04 16:16
Decizia guvernului austriac de susţinere a băncilor este mai puţin intenţionată să consolideze instituţiile de credit afectate de criza financiară şi mai mult să īncurajeze creditarea şi creşterea din Europa emergentă, piaţă dominată de băncile austriece, relatează Reuters.

Latura profitabilă a sistemului financiar austriac din fosta Europă comunistă, care a contribuit cu 42% la profiturile de anul trecut, a devenit un risc. Evoluţia situaţiei a urcat chiar costurile īmprumuturilor pentru guvern şi a scumpit, īn ultimele luni, asigurarea īmpotriva creditelor neperformante.

Clienţi din Albania pānă īn Rusia datorează băncilor austriece 290 miliarde dolari. Expunerea acestora este mai mare decāt a Italiei, Germaniei şi Franţei şi aproape echivalentă cu īmprumuturile acordate de Spania Americii Latine, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale.

Īn ceea ce priveşte expunerea Austriei, aproape egală cu produsul intern brut (PIB), datele sunt descurajatoare.

Cu alte cuvinte, dacă turbulenţele recente din Europa centrală devin o criză de amploarea asiatică sau latino-americană, cu o depreciere a monedelor naţionale şi o intrare īn incapacitate de plată īn masă a datornicilor, Austria ar avea probleme mai mari decāt orice altă ţară occidentală.

Acest aspect a modelat felul īn care guvernul austriac īşi foloseşte pachetul de 100 miliarde euro (129 miliarde dolari) de susţinere a sistemului bancar.

Ministerul de finanţe a acceptat săptămāna trecută să consolideze capitalul grupului financiar Erste Bank Group cu 2,7 miliarde euro, chiar dacă banca, a treia din Europa emergentă, este bine capitalizată şi finanţată.

Banii de la stat au fost mai ieftini şi cu mai puţine condiţii decāt īn tranzacţii asemănătoare din Germania şi Belgia. Regulile privitoare la folosirea capitalului sunt puţine şi sunt suficiente doar pentru a permite guvernului să prezinte măsura ca una de susţinere a creditării de pe piaţa internă.

Īn realitate, majoritatea banilor au scopul de a susţine creditarea din ţări ca Romānia, unde Erste deţine cea mai mare bancă, sau Ungaria, unde este al şaselea jucător de pe piaţă.

"Este doar o aparenţă că aceste măsuri sunt legate de acordarea de credite companiilor austriece", afirmă Matthias Siller, manager de fonduri de pe pieţe emergente de la Baring Asset Management. "Această mişcare reprezintă un angajament clar faţă de Europa de Est", adaugă Siller.

"Această mişcare nu are, īnsă, nimic de-a face cu caritatea. Băncile austriece respective sunt reprezentative pentru īntregul sistem din Europa Centrală şi de Est şi, dacă ar fi necesară o retragere de capital din această zonă, am avea de a face cu o adevărată alunecare de teren", mai spune analistul citat.

Mai multe economii emergente din Europa se confruntă cu problema unei găuri accentuate a deficitului de cont curent, pe care o acoperă īn prezent cu finanţare furnizată de bănci-mamă din Austria, Italia, Franţa, Belgia şi Suedia.

Temerile că s-ar putea suspenda creditarea, deoarece băncile-mamă au probleme de refinanţare au jucat un rol important īn decizia investitorilor de a renunţa īn masă la active luna trecută.

Sub presiuni exercitate de banca centrală a Ungariei, băncile-mamă au pledat public pentru continuarea creditării clienţilor ungari, ca să calmeze jucătorii de pe piaţă.

Prin banii primiţi de la propriile guverne, băncile se bazează efectiv pe contribuabilii din ţara lor pentru refinanţarea statelor cu dezechilibre ample de cont curent, printre care se numără Romānia, Bulgaria şi ţările baltice.

Prin acceptarea banilor de la stat, Erste a pus capăt unui joc al laşităţii īn care fiecare bancă austriacă a părut să se jeneze de situaţia penibilă de a deveni prima care cere o parte din cei 15 miliarde euro pe care Austria i-a pus deoparte pentru consolidarea capitalului.

Reacţia ar putea deveni un model posibil pe care l-ar putea urma alte bănci austriece, cum ar fi Raiffeisen Zentralbank, a cărei subsidiară Raiffeisen International este al doilea creditor din regiune sau chiar UniCredit Bank Austria, primul creditor din regiune.