www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancherii cer BNR sa relaxeze restrictiile de creditare impuse in timpul crizei, pentru a putea acorda mai multe imprumuturi populatiei si firmelor, intrucat "avem bani iar dobanzile sunt mici"

Autor: Bancherul.ro
2015-03-12 22:49

Bancherii simt ca am iesit din criza si este momentul sa acorde mai multe credite firmelor si populatiei, fiind gata sa-si asume mai multe riscuri, motiv pentru care cer BNR sa le relaxeze restrictiile de creditare adoptate dupa izbucnirea crizei din 2008. “Avem bani de creditare, dobanzile sunt mici, tot ce ne lipseste sunt norme de creditare mai relaxate si asumarea de catre noi a unor riscuri mai mari, dar nu neacoperite si periculoase”, apreciaza Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).


“Astazi, la o licitatie pentru pentru acordarea unei finantari corporate de peste 100 de milioane de lei, castigatoare a fost o banca dispusa sa incaseze o dobanda de doar 1,15% plus Robor la 6 luni (1,57%), in total 2,72%, acesta fiind un exemplu ca in Romania avem in acest moment preturi pentru bani foarte atractive. Ceea ce inseamna ca o companie care obtine un credit cu o dobanda atat de mica isi poate face un business plan foarte bun, avand un cost al finantarii foarte scazut”, a spus Ghetea, in cadrul unei conferinte organizata de ARB la ASE Bucuresti.


El a precizat ca si la creditele pentru populatie dobanzile au scazut foarte mult: “Acum 7-8 ani, dobanzile erau in jur de 20%, acum 5 ani ne luptam sa le ducem sub 10%, iar acum sunt in jur de 5% la creditele ipotecare. Cel mai scump credit, overdraftul, se apropie de 10%.”


Dar desi au suficiente lichiditati iar dobanzile sunt reduse, bancile nu-si pot majora foarte tare volumul de credite, din cauza normelor stricte impuse de BNR dupa izbucnirea crizei din 2008, dar si din cauza aversiunii ridicate la risc a bancherilor. O reactie fireasca de a sufla si in iaurt, dupa ce te-ai fript cu ciorba.


"Lucram cu norme si regulamente scrise in timpul crizei"


Radu Ghetea: “Avem bani, costurile sunt joase, dar din pacate sunt si elemente care ne fac sa fim ingrijorati ca nu se dau credite. In primul rand, afacerile prezentate nu sunt suficient de bune sa se incadreze in cutumele pe care le avem. Noi lucram in prezent cu norme si regulamente scrise sau amedate in timpul crizei, cand BNR a venit, pe buna dreptate, cu niste modificari sau recomandari in acord cu vremurile dificile de atunci. De exemplu, s-au impus limitari cu privire la gradul de indatorare, justificate, intr-adevar, intrucat salariile bugetarilor au fost reduse in 2010 iar somajul a crescut. De asemenea, s-au impus restrictii privind gradul de indatorare si in cazul creditelor in valuta, unde se fac niste teste de stres in conditiile devalorizarii monedei nationale. Fara a se uita lectiile neplacute aparute in timpul crizei, a caror consecinte le traim in prezent, vezi creditele in franci si dolari, noi, bancile, am hotarat ca trebuie sa revizuim putin instrumentele cu care lucram, astfel incat creditarea sa devina mai facila.”


Seful ARB a mai spus ca bancherii ar trebui sa-si asume mai multe riscuri pentru cresterea creditarii, dincolo de normele impuse de autoritati.


Radu Ghetea: “Un alt lucru la care trebuie sa ne uitam cu mai mare atentie este asumarea riscului. In 2007 nu existau credite neperformatne, doar ideea ca ai putea sa executi activele unui client, casa unei persoane fizice, fabrica sau ferma unei firme, era ceva extraordinar de complicat, iar cuvantul insolventa nu se pomenea. Daca-i spuneai unui client ca daca nu aduci banii cerem accelerarea rambursarii creditului si intrarea in insolentia, facea ce facea si venea cu banii. Daca atunci doar una din 30 de firme intra in insolventa, acum una din cinci e in insolventa. Insa creditarea trebuie sa mearga inainte, iar noi bancherii trebuie sa ne asumam mai multe riscuri. Intr-adevar, riscurile din trecut erau de un anumit nivel, iar daca vom incerca acum sa regasim aceleasi conditii la un client ca acum 6-7 ani, nu le vom gasi, intrucat pietele s-au schimbat si restructurat, garantiile s-au devalorizat, iar un cash-flow nu mai are aceesi siguranta ca inainte, acum nu stii ce se poate intampla cu un cash-flow mai mare de cateva luni. Acum cativa ani exportul in Ucraina sau Grecia era apreciat, pe cand acum...Deci sunt multe lucruri care nu mai au aceeasi stabilitate si nu ne mai dau aceeasi siguranta ca in trecut iar noi trebuie sa ne asumam riscuri mai mari, pentru a ne putea face activitatea pentru care ne-am infiintat ca banci, de a da credite”.


Asumarea de riscuri nu inseamna creditare periculoasa


Radu Ghetea a avertizat insa ca asumarea unor riscuri mai mari nu inseamna o creditare iresponsabila.


“Departe de mine de a indemna sa luam riscuri neacoperite sau periculoase. Ceea ce vreau sa spun este ca ceea ce acum cativa ani era inacceptabil (pentru a acorda un credit), acum ar trebui sa ni se para acceptabil, in conditiile in care mediul e diferit. Aceasta nu poate fi spus de reglementatori, de BNR, fiecare banca trebuie sa judece singura, pentru a relansa cresterea creditului. La nivelul ARB avem o dezbatere intensa pe aceste subiecte si salut programele guvernamentale care dau bancilor o siguranta mai mare pentru creditare, prccum Prima Casa si Prima Masina.”