www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Conturile bancare ale firmelor sunt mai pline ca niciodata, iar biletele la ordin neplatite au scazut la nivelul dinaintea crizei. Sa fie semnele revenirii economiei?

Autor: Bancherul.ro
2015-02-23 17:56

In conturile bancare ale firmelor romanesti au intrat in ultima luna din 2014 o suma uriasa de lei: 6,423 miliarde RON numai in decembrie, reprezentand un avans neobisnuit de ridicat, de 10,3%, fata de ritmuri de crestere de 1-2% din lunile precedente. In consecinta, conturile bancare ale companiilor au ajuns sa fie mai pline ca niciodata, chiar si in comparatie cu perioada de euforie dinainte de criza din 2008.


Care sa fie sursa acestei descatusari de lichiditati in conturile firmelor? Cel mai probabil, este vorba de achitarea de catre stat a diverselor restante pe care le are fata de firme, intrucat dupa cum se stie, bugetul public a lasat pentru ultima parte a anului cea mai mare parte a cheltuielilor pe care le avea de facut pe parcursul lui 2014.


Datele BNR (vezi graficul) arata ca volumul depozitelor in lei (orice tip de cont, nu doar depozitele clasice) ale firmelor a avansat in decembrie la un total de 68,714 miliarde lei, de la 62,291 miliarde lei in noiembrie, cresterea fiind de peste 10%, fata de cresteri de doar 1-2% din lunile precedente.


Depozitele firmelor au ajuns la niveluri record


Valoarea depozitelor bancare ale firmelor la sfarsitul lui 2014 reprezinta un record istoric in statisticile BNR: in 2013 existau doar 61,7 miliarde lei, in 2008 - 46, 4 miliarde iar in 2007 doar 45,2 miliarde lei.


Trezindu-se cu atata banet in conturi, societatile comerciale si-au achitat, la randul lor, datoriile pe care le aveau catre diversi parteneri de afaceri, consecinta fiind o reducere substantiala a blocajului financiar.


Tot datele BNR arata ca valoarea biletelor la ordin pe care bancile nu le pot onora din cauza lipsei resurselor din conturile firmelor a scazut brusc in luna ianuarie, la 271 milioane lei, de la 524 milioane lei in decembrie 2014 si 483 milioane in ianuarie 2015.


[1]


Volumul sumelor refuzate la plata biletelor la ordin a ajuns astfel la nivelurile dinaintea crizei, dupa cum se vede din grafic.


Sa fie aceasta abundenta de bani in conturile bancare si o generozitate a platilor restante un semnal al revenirii cresterii economice?


Dupa cum spun economistii, sa asteptam ca aceste cifre sa capete o tendinta de consolidare in perioada urmtoare pentru a putea spune ca suntem martorii unui fenomen.