www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dorin Badea, noul director de trezorerie la UniCredit Tiriac Bank

Autor: Bancherul.ro
2008-11-03 16:06
Bogdan Mihoc a demisionat luni din funcţia de director al trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank, in locul lui fiind numit Dorin Badea, a anunţat banca.

Badea a ocupat anterior funcţia de director adjunct al trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank.

"Dorin Badea a fost numit director al trezoreriei, după ce Bogdan Mihoc a decis să demisioneze", a declarat luni pentru directorul de comunicare al băncii, Ioana Păun Ivancenco.

Anunţul confirmă informaţiile publicate de presa, conform carora Bogdan Mihoc ar putea demisiona din funcţia de director al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, in urma scandalului privind operaţiunile derulate de unele bănci in ultimele două - trei săptămani.

In varstă de 35 ani, Mihoc a fost ales la finele anului trecut preşedinte al ACI Romania, asociaţia profesională a dealerilor din Romania.

In urmă cu două săptămani, Banca Naţională a Romaniei a solicitat unui număr de şapte bănci să reintre in normalitate privind cotaţiile dobanzilor pe piaţa monetară şi a decis, totodată, că in cazul in care ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei lombard, de 14,25% in prezent, banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR.

Ratele dobanzilor pe piaţa interbancară au urcat in ultimele săptămani pană la 70%, sugerand o criză de lichiditate, insă banca centrală a susţinut că această majorare reprezintă efectul unor operţiuni speculative pe piaţa valutară, care au impins cererea de lei cu mult peste volumul necesar in condiţii normale. Oficialii băncii centrale au vorbit chiar de incercări de manipulare a pieţei.

Direcţia de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a Romaniei a invitat la discuţii conducătorii şi directorii de trezorerie din şase bănci comerciale, cărora li s-au solicitat explicaţii legate de operaţiunile de pe pieţele interbancare, precum şi cu privire la cotaţiile excesive ale ratelor dobanzilor.

In acelaşi timp, au fost invitaţi la discuţii conducătorul şi trezorierul unei alte bănci, pentru clarificări privind operaţiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu instituţii financiare nerezidente, precum şi referitor la poziţiile rămase deschise in cadrul operaţiunilor realizate pe piaţa interbancară, a anunţat BNR la acea dată.

Consiliul Concurenţei a anunţat vineri că s-a autosesizat şi a inceput, din oficiu, o investigaţie pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare avand ca obiect o posibilă inţelegere intre anumite instituţii de credit.

In cadrul investigaţiei, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de inspecţii inopinate la sediile principalilor actori din piaţă.