www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Platile cu cardul vor lua avant in 2015, cand toate impozitele si taxele vor putea fi achitate online pe site-ul ANAF, in Spatiul privat virtual

Autor: Bancherul.ro
2014-12-22 00:35

Romanii au retras de la ATM-uri 31,1 miliarde lei in trimestrul trei al acestui an, adica 10,3 miliarde lei lunar, in timp ce platile online cu cardul si la POS-urile magazinelor au fost de doar 6 miliarde lei, respectiv 2 miliarde lei lunar, adica de 5 ori mai mici.


Romanii scot cea mai mare parte a banilor de pe carduri din mai multe motive, unul dintre ele fiind lipsa sau numarul redus al POS-urilor sau platformelor online pentru plati cu cardul de valori mari, precum impozitele, taxele, intretinerea sau facturile la utilitati.


Insa ponderea platilor cu cardul ar putea cunoaste un avant de anul viitor, dupa ce Ministerul Finantelor a devenit recent acceptator de plati cu cardul, astfel ca din luna martie, dupa cum a anuntat MasterCard, toti romanii isi vor putea plati impozitele si taxele la POS sau online, pe site-ul ANAF, pe o pagina dedicata, denumita Spatiul privat virtual.


Plata cu cardul a tuturor impozitelor si taxelor intr-un punct unic este o premiera mondiala, care sa adauga altor proiecte inovatoare lansate in Romania in domeniul platilor cu carduri, precum platile contactless sau cu aplicatiile de portofel electronic din telefoanele mobile, ceea ce va determina o crestere a ponderii platilor cu cardul, subliniaza Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru Romania, MasterCard Europe, intr-un interviul acordat Bancherul.ro


El considera ca educatia financiara a utilizatorilor de carduri, mai exact increderea in utilizarea acestui mijloc de plata si constientizarea avantajelor fata de platile in numerar, este cel mai important element care poate stimula platile electronice.


Bancherul.ro:  Tendinta de crestere a tranzactiilor cu cardul s-a mentinut si in T3 2014, conform statisticilor BNR. Care considerati ca au fost principalii factori care au determinat aceasta evolutie?


Cosmin Vladimirescu: Cresterea tranzactiilor cu cardul in T3 continua tendinta generala de crestere de la inceputul anului 2014, iar aceasta este in principal influentata de cresterea utlizarii cardurilor la comercianti atat in mediul fizic cat si online. Din punctul nostru de vedere investitia in educatia financiara are un rol important in impulsionarea comportamenului de utilizare a cardurilor la comercianti, de aceea in toate activitatile noastre de marketing adresate pietei urmarim in mod constant acest aspect.


- Desi numarul retragerilor de numerar de la ATM-uri a scazut, iar 
numarul platilor la POS-uri creste permanent, se mentine un decalaj mare in privinta valorii numerarului retras de pe carduri si sumele platite direct cu cardul. Considerati ca aceasta este o caracteristica a pietei romanesti sau decalajul se va reduce treptat?


Fiecare piata este diferita, cu siguranta sunt si aspecte culturale si de educatie finianciara care influenteaza utilizarea cardurilor la ATM intr-o masura destul de mare, dar sunt convins ca decalajul se va reduce treptat. De altfel, cele mai recente statistici BNR arata cresteri semnificative pentru platile la comercianti.


- Care sunt barierele care impiedica majorarea valorii sumelor tranzactionate direct cu cardul?


- Cred ca cea mai importanta bariera este educatia financiara, pentru ca infrastructura cel putin in zona urbana s-a dezvoltat, gradul de penetrare a cardurilor precum si acoperirea acceptarii la comerciantii mari nu mai pot fi invocate ca argumente, si atunci raman educatia si obisnuinta pe care incercam sa le stimulam prin campaniile de incurajare a utilizarii pe care le derulam frecvent, dar si prin proiectele de educatie financiara. Nici lipsa unui progres tehnologic nu mai e un argument, dimpotriva, atunci cand exista peste 10 milioane de carduri active pe piata. Romania este o tara in care am implementat o multime de proiecte inovatoare, ceea ce arata deschiderea acestei piete catre noutati in privinta platilor electronice – ganditi-va la platile contactless la metrou sau la premiera mondiala pe care o vom avea cu Trezoreria Statului, pentru plata cu cardul a tuturor impozitelor si taxelor intr-un punct unic.


- Cum comentati noile masuri legislative cu privire la afisarea comisioanelor pentru tranzactiile cu cardul la ATM-uri si diminuarea comisioanelor interbancare? 


- Sunt doua subiecte distincte. Afisarea comisioanelor este o masura dificil de implementat pentru banci, dar care poate spori transparenta tranzactiilor cu cardul. Noi speram ca va transmite mesajul pozitiv, respectiv ca modalitatea cea mai buna de utilizare a cardurilor este plata la comercianti, nu neaparat retragere a banilor in cash de la bancomat. 
Pe de alta parte, din experienta pe care o avem pe alte piete, diminuarea comisioanelor interbancare poate frana dezvoltarea infrastructurii de plata si fara a se reflecta neaparat in costuri mai reduse pentru posesorii de carduri, la comercianti.


- Dar cele privind limitarea platilor in numerar si introducerea sistemului de acceptare a platilor cu cardul de catre Ministerul Finantelor? Ce efecte vor avea asupra pietei si economiei in general?


- In primul rand, cand vorbim despre tranzitia de la plata in cash la plata cu cardul vorbim despre fiscalizare, pentru ca tranzactiile cu cardul sunt trasabile. In aceasta privinta, orice masura care incurajeaza plati transparente este binevenita. Pe de alta parte, proiectul pe care il derulam cu Ministerul Finantelor urmareste si sa faca plata taxelor mai comoda – este o masura de stimulare pozitiva si o dovada de respect pentru contribuabilii care nu vor mai trebui sa se inghesuie la cozi in ultima zi de plata a impozitelor. Vor putea sa isi achite toate contributiile intr-un singul loc, direct de la birou sau de acasa, rapid si in siguranta.


- Cum previzionati ca va evolua piata cardurilor in ultimul trimestru al acestui an? Care vor fi elementele care vor impulsiona cresterea tranzactiilor? Ce tipuri de plati cu cardul vor fi mai populare in aceasta perioada de final de an?


- In mod traditional, pe final de an cresc valoarea si numarul tranzactiilor cu cardul. Avem deja bine-cunoscutul Black Friday, urmat de sarbatorile de iarna, toate acestea sunt ocazii in care oamenii cumpara bunuri de folosinta indelungata, de valoare mare, si multi aleg sa achite cu cardul – de debit sau de credit. Cele mai populare industrii catre care se indreapta aceste tranzactii sunt, cum e usor de intuit, retailul de fashion, domeniul electro-IT si, pentru ca urmeaza perioada vacantelor, turismul, respectiv pachetele de calatorii.


De exemplu, partenerii nostri Netopia mobilPay estimau ca numarul tranzactiilor procesate online cu cardul de Black Friday 2014 va creste cu peste 50% fata de media anuala, iar suma medie procesată online cu cardul pentru cumparaturile online din „Black Friday” se va dubla.


- La ce noutati sa ne asteptam in urmatoarea perioada (in urmatorul an) din partea industriei cardurilor si platilor electronice?


Ma astept sa vedem o crestere semnificativa a numarului si valorii platilor contactless dar si mobile, prin aplicatii de tip mobile wallet care ofera o mai mare simplitate si accesibilitate pentru platile online, mobile, dar si in mediul fizic.