www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Contractia intermedierii financiare se apropie de final: trimestrial bancile acorda credite noi de 13 miliarde lei, spune Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank

Autor: Bancherul.ro
2014-11-28 02:53

Exista indicii ca se apropie de final contractia intermedierii financiare de pe parcursul ultimilor ani, un semn de bun augur pentru sectorul bancar si pentru economie fiind acela ca in ultimele luni asistam la o dinamica in crestere a creditelor noi acordate de banci, in paralel cu o echilibrare a acestora cu economisirea, spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.


"Volumul de credite noi acordate trimestrial de banci persoanelor fizice este de 5 miliarde de lei si de aproximativ 8 miliarde lei pentru persoane juridice, fiind vorba atat de credite noi cat si de prelungiri ale creditelor existente", a precizat el, incadrul seminarului EU-Cofile de la Sinaia, organizat de BNR si Alpha Bank.


Dupa ciclul de crestere a intermedierii financiare de dinainte de criza, a urmat un ciclu de scadere post-criza, pe care trebuie sa-l inversam din nou acum, iar momentul pare a se apropia, considera bancherul.


“Bineinteles ca nu vreau sa ajungem din nou la o crestere ca cea din perioada de exuberanta de dinaintea crizei, insa trebuie sa existe o dinamica pozitiva, intrucat determina cresterea economiei, convergenta cu Uniunea Europeana si bunastarea tarii, in final”, a spus Oprescu.


Capacitatea de productie excedentara se epuizeaza si trebuie refinantata, astfel ca antreprenorii trebuie sa vina la banci sa spuna ca au nevoie de credit pentru o capacitate suplimentara de productie, intrucat revine cererea din piata.


“In consecinta, noi trebuie sa creditam, si am demonstrat ca putem, costurile fiind destul de bune. In plus, sistemul bancar dispune de un excedent de capital datorita solvabilitatii ridicate, care reprezinta o munitie pentru cresterea creditarii in viitor”, a adaugat seful Alpha Bank.


El considera ca reluarea cresterii creditarii este sustinuta si de imbunatatirea indicatorilor de incredere in economie, care au ajuns la nivelul tarilor vecine, precum Polonia, precum si de tendinta de scadere a dobanzilor, care se vor stabiliza la niveluri joase pe termen lung.


In conditiile in care avem una dintre cele mai reduse niveluri de intermediere financiara din Europa, motive de crestere economica exista, iar accesul la creditare este la nivelul mediei europene, conform indicatorilor Bancii Mondiale, mai ramane sa avem fondurile si capitalul necesare pentru a se porni creditarea, apreciaza Oprescu.


“Din punctul meu de vedere, capitalul exista, intrucat solvabilitatea bancilor este ridicata, si avem disponbile si fonduri, intrucat raportul credite/depozite a devenit subunitar, astfel ca economisirea poate sa devina un vector de crestere al creditelor”, considera seful Alpha Bank.


“Dar pentru a avea o crestere a creditarii mai mare decat economisirea, trebuie atrase resurse din alte locuri, iar pentru acest lucru este nevoie de instrumente de finantare, incredere si randamente atragatoare. Un instrument sunt obligatiunile ipotecare, cu care pot accesa economisire externa pe care o pot aduce in Romania pentru a putea credita in continuare”, a mai spus Oprescu.