www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Analistii estimeaza o inflatie sub prognoza BNR de 5,9% in 2008

Autor: Bancherul.ro
2008-02-10 17:50
Inflatia anuală s-a accelerat de la 6,57% în decembrie la 6,9-7,3% la sfârsitul primei luni a anului, dar prognoza revizuită în sus la 5,9% a băncii centrale pentru inflatia la sfârsitul lui 2008 ar putea fi una prea pesimistă, estimează analistii din piată care au răspuns la un sondaj al NewsIn.

Leul mai slab a scumpit alimentele din import si serviciile de telefonie în ianuarie, potrivit analistilor

Principalul factor care a dus la accelerarea inflatiei în ianuarie a fost deprecierea leului fată de euro, care a determinat cresterea preturilor, în special pentru serviciile de telecomunicatii si pentru alimentele din import, sustin analistii chestionati de NewsIn.

"Deprecierea monedei nationale, cu peste 4% în ianuarie fată de decembrie, se va vedea puternic în tarifele la telefonie. Rata inflatiei pe servicii va fi, probabil, de aproximativ 2% în ianuarie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, pentru NewsIn.

În România, companiile de telefonie îsi stabilesc tarifele în euro si le facturează în lei la cursul de schimb din perioada respectivă.

Chidesciuc a estimat inflatia în ianuarie la 0,7% fată de luna precedentă si la un nivel de 7,1% fată de prima lună a anului trecut.

Analistii sustin că, în ciuda faptului că efectele secetei din vară s-au disipat între timp, preturile alimentelor vor continua să crească, deoarece în această perioadă multe bunuri alimentare sunt importate, iar preturile sunt umflate de deprecierea leului.

Moneda natională a căzut, pe 24 ianuarie, la minimumul ultimilor trei ani fată de moneda europeană, de 3,7695 lei/euro, nivel care marca o depreciere de 4,4% fată de ultima cotatie din anul trecut, de 3,6102 lei/euro.

Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Țiriac Bank, consideră că este posibil ca avansul pe partea preturilor alimentare să se tempereze chiar în ianuarie, fată de o rată de crestere lunară de 0,9% în ultima lună a anului trecut.

"Cererea rămâne la un nivel foarte ridicat, iar acest lucru se observă dacă ne uităm la importuri. Trebuie, totusi, să întelegem că accelerarea inflatiei nu este un fenomen care a afectat doar România", a explicat economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, pentru NewsIn.

"Un exemplu mai socant este cel al Cehiei, unde inflatia a ajuns în ianuarie la 7,5%, în conditiile în care statul rulează un excedent comercial, iar dobânda de politică monetară este sub cea stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru zona euro, de 4%", a adăugat Anghel.

El a estimat inflatia lunară în ianuarie între 0,5 si 0,7% si consideră că inflatia anuală a ajuns la un nivel între 6,9 si 7,2%.

Potrivit celui mai recent raport al Danske Bank referitor la evolutia economiilor din regiunea central si est europeană, specialistii băncii daneze văd inflatia în România accentuându-se până la 7,3% în ianuarie.

Desi nu este tinta, cursul leului a devenit un factor cheie în deciziile băncii centrale

BNR a prezentat, joi, estimările revizuite pentru inflatia în acest an si prognozează că aceasta va atinge un vârf de 8,3% în martie, pentru a coborî, până la sfârsitul anului, la 5,9%. Proiecta pentru finalul lui 2008 a fost revizuită în sus cu 1,6 puncte procentuale de banca centrală, de la 4,3%, cât estimase în noiembrie 2007.

În piată, majoritatea analistilor apreciază că inflatia se poate tempera chiar până la 5,5% la finalul anului, dar sunt de acord cu anticipărea băncii centrale în privinta accelerării peste 8% în primul trimestru si temperării în a doua parte a lui 2008.

Tot în această săptămână, BNR a înăsprit politica monetară, prin majorarea dobânzii cheie cu un punct procentual, până la 9%, dar si prin aplicarea unor cresteri pentru provizioanele atasate creditelor în valută.

Desi banca centrală tinteste controlul inflatiei, nu un anumit curs, analistii spun că politica monetară din perioada următoare va depinde în mare parte de evolutia leului fată de moneda europeană.

"Cheia pentru temperarea inflatiei în acest an este la cursul de schimb, care va influenta si eventualele modificări ale dobânzii cheie. În cazul în care cursul revine spre 3,45 lei/euro la finalul anului si contextul international este unul linistit, este posibil să vedem inflatia la 5,5%", a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank România, pentru NewsIn.

El a adăugat că, la sedinta de politică monetară din martie, este posibil să asistăm la o nouă majorare, cu 0,5 puncte procentuale, până la 9,5%, a dobânzii cheie, însă aceasta poate depăsi 10% în acest an.

Referitor la eventuale noi majorări ale dobînzii cheie, Lucian Anghel, economistul sef al BNR, a explicat că, de la un anumit nivel, aceste cresteri "nu mai au efectul scontat asupra inflatiei si, tocmai din acest motiv, BNR ar putea umbla la măsurile administrative".

Efectele negative ale unor astfel de interventii se văd în cresterea datoriei externe, prin externalizarea creditelor si prin cresterea avantajului competitiv pentru cei care nu dau credite în România, mai ales pe segmentul finantării pentru companii.

La sfârsitul anului trecut, inflatia anuală a ajuns la 6,57%, alimentată de scumpirea alimentelor după seceta din vară si de cresterea pretului petrolului.

Institutul National de Statistică va publica, luni, datele referitoare la inflatia din prima lună a acestui an.