www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Educatia financiara: o expresie abstracta intr-un exemplu concret

Autor: Bancherul.ro
2014-10-16 01:17

“Pentru mine, educatia financiara inseamna ceva foarte simplu, dar care mi-a adus satisfactii incredibile: i-am salvat viata tatalui meu, si in acelasi timp mi-a redat increderea ca pot sa-mi controlez propria viata, ca pot schimba ceva, oferindu-mi in acelasi timp un sentiment de siguranta si incredere in viitor.


Cum? Pur si simplu prin organizarea si urmarirea unui buget personal, in care am niste obiective financiare: de exemplu, un obiectiv cu privire la veniturile pe care vreau sa le obtin, sa spunem, in urmatorii 2 ani, iar alt obiectiv privind sumele pe care vreau sa le economisesc in urmatorii 2 ani, astfel incat sa-mi obtin siguranta financiara”, spune Silvia Popescu (foto), director de comunicare și relații externe la Provident Financial România.


“Un sentiment de satisfactie extraordinara l-am avut atunci cand, dupa ce am economisit lunar o suma de bani, cu gandul ca poate voi avea nevoie de ei vreodata, i-am folosit pentru a-i salva viata tatalui meu. El s-a imbolnavit brusc si a trebuit sa faca urgent o operatie pe cord, pentru care avea nevoie, a doua zi, de cateva mii de euro, de care n-ar fi putut face rost peste noapte. Am fost foarte fericita ca am avut acesti bani pentru a-l ajuta sa treaca peste acel moment dificil, care practic i-a salvat viata”, adauga ea.


Acesta este unul dintre elementele practice ale educatiei financiare: sa-ti organizezi bugetul personal astfel incat luna de luna sa pui de-o parte, inainte de a face orice alte cheltuieli, o suma cat de mica de bani, astfel incat intr-o anumita perioada sa ajungi sa dispui de rezerve care sa acopere echivalentul a 6 luni din veniturile pe care le obtii in prezent.


Vei capata, in acest fel, o mult mai mare incredere in tine si un sentiment de siguranta care te va ajuta foarte mult in munca de zi cu zi, stiind ca, in cazul in care ti se intampla un accident, poti iesi rapid dintr-o situatie neprevazuta care necesita resurse financiare peste venitul uzual lunar si pe care ti-ar fi greu sa le obtii din alta parte.


“Eu am cunoscut multe persoane, inclusiv oameni de afaceri, care desi dispuneau de resurse financiare suplimentare, le iroseau fara sa-si costituie un fond de rezerva pe care sa-l aiba la dispozitie in momente de criza. Nici nu mi-a trecut prin cap asa ceva, dar sa stii ca e o idee buna, imi spun toti, dupa ce le sugerez sa faca acest lucru”, spune Eusebiu Burcas, expert în managementul finanțelor personale.


El a susținut astăzi la București seminarul “Cele 8 decizii care îți marchează viața financiară”, un eveniment care face parte dintr-o serie de workshop-uri educative organizate gratuit la nivel național, cu susţinerea Provident Financial România, in cadrul programului de educație financiară și antreprenorială Siguranța Financiară.


Gestionarea eficientă și optimizarea bugetului personal este o prioritate pentru majoritatea românilor, arată un studiu efectuat la finele anului trecut de Novel Research, la inițiativa Provident Financial România. 8 din 10 consumatori români acordă mare atenție cheltuielilor zilnice și urmăresc evoluția bugetului personal, în timp ce 13,5% țin și o evidență scrisă a veniturilor și cheltuielilor.


Aproximativ 41,3% dintre români se declară foarte interesați să-și dezvolte cunoștințele de gestionare a bugetului personal. Mai mult, 46,8% dintre români admit că au cunoștințe reduse în materie de termeni financiari, precum și în ce privește asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investiții, iar o mai bună înțelegere i-ar ajuta să-și îmbunătățească bugetul și gradul de economisire.