www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile si-au redus volumul de credite cu 5,1 miliarde lei de la inceputul acestui an

Autor: Bancherul.ro
2014-09-23 23:18

Volumul de credite din portofoliile bancilor s-a mai subtiat cu 284 milioane lei in august, conform indicatorilor monetari ai BNR, pe fondul ajustarii in continuare a portofoliului de credite in valuta, in conditiile in care cea mai mare parte a imprumuturilor se acorda acum in moneda nationala.


Astfel, volumul total de credite a scazut cu 0,1% fata de luna iulie: imprumuturile in valuta s-au diminuat cu 0,7%, in timp ce creditarea in lei a avansat cu acelasi procent.


Fata de aceeasi luna a anului precedent, creditarea este in scadere cu 3,8%, dupa ce imprumuturile in valuta s-au diminuat cu 11,5% iar creditele in lei au crescut cu numai 9%.


De la inceputul acestui an, stocul de credite din portofoliile bancilor s-a redus cu 5,1 miliarde lei, ajungand la un total de 213 miliarde lei, in timp ce fondurile atrase de banci de la populatie si firme sub forma de depozite a stagnat la 215 miliarde lei.


Ajustarea stocului de credite este si o consecinta a masurilor adoptate de BNR de la inceputul acestui an, de a scoate in afara bilanturilor bancilor creditele neperformante, in vederea imbunatatirii indicatorilor de performanta si stimularea creditarii.