www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Radu Ghetea, ARB: Sentințele judecătorești care schimbă prevederile unui contract de credit care exprimă voința părților nu ajută la redresarea creditării

Autor: Bancherul.ro
2014-09-11 19:53

Sentințele judecătorești care schimbă prevederile unui contract de credit care exprimă voința părților nu ajută la redresarea creditării, a declarat joi președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea, referindu-se la decizia recentă a unei instanțe de judecată de a transforma un credit din franci elvețieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului.


"Eu cred că astfel de decizii nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ți se poate întâmpla, nu te mai grăbești să reiei creditarea. La nivelul băncii noastre (CEC Bank — n.r.) nu avem astfel de probleme, dar asta nu înseamnă că nu suntem interesați de ce se întâmplă în general, iar în calitate de președinte al ARB transmit îngrijorarea sistemului", a spus Ghețea, citat de Agerpres.


Referitor atât la impactul unor astfel de decizii judecătorești, cât și la inițiativele legislative care ar da dreptul clienților băncilor să solicite schimbarea clauzelor contractuale, aflate în dezbaterea parlamentarilor în această perioadă, președintele ARB a spus că Banca Națională a României se ocupă de analizarea impactului.


"Probabil în câteva zile veți vedea rezultatele studiilor BNR cu privire la efectele unor astfel de decizii, care determină băncile să preia niște cheltuieli nejustificate", a mai spus Radu Ghețea.


El a precizat că sumele nu sunt neglijabile, iar impactul transformării condițiilor de creditare în diversele forme — la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decât leul sau transformarea în lei — efectul este "deosebit de puternic".


Referitor la acuzațiile unor parlamentari potrivit cărora băncile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, președintele ARB a spus că nu este vorba de presiuni ci de exprimarea punctului de vedere și a argumentelor pentru fiecare proiect în parte.


"ARB a transmis informațiile pe care le deține la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicității astfel de informații. Nu știu în ce măsură o asociație și 40 de bănci pot să facă o presiune mai mare decât peste 500 de aleși ai poporului, în condițiile în care dânșii au ultimul cuvânt. Este o interpretare greșită. Noi nu facem presiuni, noi ne spunem punctul de vedere. Credeți că folosește cuiva ca această țară să rămână fără un sistem bancar viabil? Eu cred că nu", a punctat Ghețea.


În premieră în România, magistrații Tribunalului Galați au dat câștig de cauză unei femei, director al unei sucursale bancare din Galați, care a cerut transformarea în lei a creditului luat în franci elvețieni de la o altă bancă, hotărârea instanței stipulând ca acesteia să îi fie restituit și comisionul de risc care i-a fost reținut ilegal.