www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inca o banca pleaca din Romania: Banca Romaneasca, pe care grecii de la NBG sunt nevoiti sa o vanda pana in 2018

Autor: Bancherul.ro
2014-08-12 23:46

Banca Romaneasca, a 12-a banca din Romania, cu active de 7,2 miliarde lei, avand o cota de piata de 2%, ar urma sa fie scoasa la vanzare de actionarul majoritar, banca greceasca National Bank of Greece (NBG), conform unui acord incheiat cu autoritatile europene, transmite presa din Grecia.


Banca Romaneasca a avut in 2013 pierderi de 61 milioane lei, in scadere puternica fata de pierderile de 166 milioane lei acumulate la finalul lui 2012, conform raportului financiar anual publicat de banca.


Pentru a-si putea rambursa ajutorul primit de la autoritatile europene cu scopul salvarii de la faliment dupa izbucnirea crizei, NBG este obligata acum sa-si vanda operatiunile din sud-estul Europei, inclusiv din Romania, urmand a pastra doar subsidiara din Turcia, conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană.


NBG trebuie să vândă, pana in iunie 2018, subsidiarele din România, Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Mecedoniei, Serbia, precum şi operaţiunile din Egipt şi Africa de Sud. Banca va putea să păstreze unele operaţiuni din Cipru, Marea Britanie şi Malta, scrie publicatia grecească Kathimerini.


Nu doar NBG, ci si celelalte banci sistemice din Grecia, precum Piraeus Bank, sunt obligate sa-si restranga drastic activitatea subsidiarelor din strainatate, la fel cum s-a intamplat cu alte grupuri europene afectate de criza si care si-au vandut subsidiarele din strainatate.


Planurile de restructurare ale NBG, cea mai mare bancă elenă, şi Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, au fost aprobate la sfârşitul lunii trecute, după cel al Alpha Bank, la începutul lui iulie, şi cel al Eurobank, în aprilie.


În privinţa Finansbank, la care s-a angajat să vândă 20% din participaţie, NBG trebuie să majoreze capitalul cu cel puţin 20%.


NBG a mai convenit cu Comisia Europeană să reducă numărul de sucursale din Grecia la 550 şi numărul de angajaţi la 10.700, în timp ce raportul dintre împrumuturi şi depozite nu trebuie să mai depăşească 115%, până la sfârşitul lui 2017.


Planul de restructurare al Piraeus Bank prevede pentru sfârşitul anului 2017 un număr de maxim 870 de sucursale şi până la 15.350 de angajaţi în Grecia, precum şi reducerea drastică a activităţilor din străinătate.


Ce se va intampla cu Piraeus Romania?


Valoarea activelor din străinătate ale Piraeus Bank trebuie să fie redusă la 3,1 miliarde de euro până în iunie 2018 sau să fie vândute cu totul, cu excepţia anumitor combinaţii (Cipru-România, Cipru-Bulgaria sau Bulgaria-Albania-Serbia).


Celelalte două bănci de importanţă sistemică din Grecia, Alpha Bank şi Eurobank, au adoptat planuri similare. Pe lângă reducerea numărului de sucursale şi de angajaţi, băncile trebuie să scadă costurile operaţionale şi să vândă diviziile de asigurări, imobiliare şi de investiţii. Măsurile au rolul să crească nivelul capitalului şi să reducă dependenţa faţă de stat, în privinţa lichidităţilor şi a capitalului.