www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Wall Street a crescut cu 10%, al doilea mare avans din istorie

Autor: Bancherul.ro
2008-10-29 13:15
Wall Street a crescut marţi cu circa 10%, al doilea mare avans din istorie, întrucât investitorii, convinşi că băncile centrale din întreaga lume vor reduce dobânzile cheie, au cumpărat acţiunile care se află acum la minimul ultimilor cinci ani.

Investitorii anticipează că Rezerva Federală americană (Fed) va reduce, miercuri, dobânda de politică monetară cu cel puţin 0,5 puncte procentuale, de la nivelul prezent de 1,5%, pentru a opri criza din sectorul de creditare, care ar putea conduce la intrarea economiei SUA într-o recesiune gravă şi prelungită.

Fed a redus dobânda cheie de la 5,25% la 1,5% prin opt decizii adoptate în ultimele 13 luni, pentru a contrabalansa efectele crizei creditelor, care a început cu prăbuşirea pieţei împrumuturilor ipotecare din SUA şi s-a răspândit la nivel mondial.

Unii analiştii din piaţă consideră că banca centrală a SUA ar putea să ducă dobânda de politică monetară la 0%, aşa cum a făcut şi Japonia pentru a contrabalansa deflaţia din anii '90.

Indicele Dow Jones a urcat cu 10,88%, la 9.065,12 puncte. Standard & Poor's 500 a avansat cu 10,79%, la 940,51 puncte, în timp ce indicele Nasdaq a crescut cu 9,53%, la 1.649,47 puncte.

Acesta a fost al doilea mare avans din istoria indicilor Dow Jones şi S&P 500, depăşit doar de câştigurile înregistrate la data de 13 octombrie 2008.

De asemenea, dolarul a înregistrat, marţi, cel mai mare avans faţă de yen din 1974, potrivit datelor Reuters.

Acţiunile companiilor cu necesităţi ridicate de capital, precum cele din sectorul de telecomunicaţii, au înregistrat cele mai mari câştiguri. Titlurile Verizon Communications şi AT&T s-au scumpit cu 14%, respectiv cu 13%.

Creşterea bursei a avut loc în pofida faptului că situaţia economică a continuat să fie nefavorabilă, după publicarea unor date care au arătat că încrederea investitorilor americani a ajuns la un minim istoric în luna octombrie, în contextul în care criza financiară a determinat populaţia să se teamă pentru locurile de muncă şi să fie pesimişti în privinţa viitorului.