www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR: Cresterea creditului neguvernamental se va tempera la 15% in 2009

Autor: Bancherul.ro
2008-10-29 09:48
Banca Naţională a României (BNR) estimează că ritmul anual de creştere a creditului neguvernamental se va tempera la 15% în 2009, a declarat marţi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, ceea ce ar reprezenta o temperare puternică faţă de acest an, când avansul a depăşit 60%.

"Estimarea noastră prevede un ritm de creştere a creditului neguvernamental de 15% în 2009, dar aceasta poate fi afectată în ambele sensuri de incertitudini importante", a spus Popa.

Ritmul anual de creştere a creditului neguvernamental a atins un nivel record în ianuarie, de 67%, însă s-a temperat treptat, până la 50,5% în septembrie.

Referitor la deficitul de cont curent, estimarea BNR pentru sfârşitul acestui an este 13,3% din PIB şi presupune o diminuare faţă de nivelul de 14% din PIB în 2007.

Datoria externă privată totală a României se situează la 42,4% din PIB, din care 26,8% este datorie privată pe termen lung, "iar datoria pe termen scurt, care este majoritar privată şi pentru care nu există diferenţieri, este de 15,4% din PIB", a mai spus Popa.

El a menţionat că stocul datoriei totale a României este acoperit în proporţie de 92,4% de rezervele valutare.

"Se face referire în textul S&P la rezervele utilizabile, care conţin şi partea aferentă rezervelor minime obligatorii în valută. Am văzut estimări care spun că fără această parte, acoperirea stocului datoriei prin rezerve valutare ar fi de 60%. Este o cifră care nu ne spune nimic, este falsă dacă vreţi", a mai declarat Popa.

Banca centrală poate folosi în întregime rezervele valutare, fiind o obligaţie a băncilor de a le menţine la BNR, a amintit Popa, care a sublinat că singurul mod în care rezervele minime pot scădea este ca pasivele să dispară, situaţie care nu este posbilă.

"Contractele pentru liniile de credit sunt mai mult de jumătate cu scadenţă de peste doi ani şi peste 80% din depozite au scadenţă peste doi ani. Sunt sume acordate de băncile din străinătate pentru fructificarea în România, iar contractele nu conţin clauze de restituire în avans, ceea ce înseamnă că ajungerea la scadenţă se va face conform maturităţii iniţiale. De asemenea, pentru fiecare scădere cu 2,5 euro a acestor pasive, scăderea în rezerve ar fi de un euro", a mai spus Popa.