www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ungaria ar putea deveni mai riscanta pentru banci decat Ucraina, avertizeaza guvernatorul bancii centrale a Austriei

Autor: Bancherul.ro
2014-07-14 08:30

Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale a Austriei si membru în consiliul director al BCE, a cerut Ungariei să fie atentă la necesităţile economiei sale când va "încovoia" băncile cu o nouă rundă de pierderi, transmite Bloomberg.


Această expunere majoră a bancilor austriece in Ungaria, incluzând Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG (RBI) şi UniCredit Bank Austria AG, ar putea face din ţara vecină o problemă mult mai sensibilă chiar decât Ucraina, a avertizat Nowotny.


"Problemele sunt mai degrabă motivate politic decât economic. Sperăm că Executivul de la Budapesta va înţelege şi că este în propriul său interes să aibă un sistem bancar solid", a adaugat el.


Vineri, acţiunile Erste Group au scăzut la bursă cu 3%. Grupul estimează că va înregistra costuri de până la 300 milioane de euro în urma aplicării noilor reglementări, după ce, săptămâna trecută, avertiza că va înregistra pierderi record în 2014, de până la 1,6 miliarde de euro.


Raiffeisen Bank International a evaluat valoarea costurilor rezultate din noua legislaţie la 120-160 milioane de euro.


Bank Austria, divizia din Europa Centrală şi de Est a UniCredit, calculează încă impactul noii legislaţii, dar se aşteaptă să fie profitabilă în Ungaria anul acesta.


Chiar si in aceste condiţii, Nowotny apreciaza ca extinderea bancilor austriece in Estul Europei ramane o poveste de succes: "Expansiunea băncilor austriece în Europa de Est, în state care majoritatea au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar înainte de Primul Război Mondial, este benefică pe termen lung. Încă cred că angajamentul creditorilor austrieci în Europa de Est este o poveste de succes. În toţi aceşti ani, băncile din Austria în ansamblu au fost profitabile în Europa Centrală şi de Est, ceea ce nu se poate spune despre alte regiuni de pe glob".


Împrumuturile în valută acordate de băncile austriece în regiune încă se ridică la peste 74 miliarde de euro (101 miliarde de dolari), dar băncile încep să modifice această tendinţă, a explicat recent guvernatorul bancii centrale din Austria.


Andreas Ittner, adjunctul guvernatorului, a dezminţit săptămâna aceasta speculaţiile că ar fi mai bine dacă bănci precum Erste, Raiffeisen Bank International sau Bank Austria (divizie a UniCredit) ar părăsi regiunea.


"Nu cred că a sosit momentul pentru majoritatea băncilor să ia în considerare astfel de scenarii, poate doar în puţine ţări. Din contră, în multe ţări ratele de creştere ar urma să fie mai ridicate decât cele din Europa Occidentală", a afirmat oficialul austriac.


În raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Austriei (OeNB) se arată că indicele de adecvare a capitalului la principalii trei creditori austrieci se ridică la 11,4%, în timp ce la rivalele europene rata este de 13,6%, iar la cele active în Europa Centrală şi de Est este de 12,7%.


Ittner susţine că Erste Bank pare cea mai expusă dintre băncile austriece la măsurile ce urmează să fie adoptate în Ungaria, deşi a apreciat că impactul acestora nu va fi atât de sever ca deciziile similare adoptate de Budapesta în 2011.


Băncile din Ungaria vor trebui, în decembrie, să convertească în forinţi creditele ipotecare în valută, a anunţat sâmbătă liderul grupului parlamentar al formaţiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adăugând că Guvernul ar putea împărţi cu sectorul financiar costurile acestei operaţiuni.


Vineri, Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit în valută, Banca Centrală estimând că actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse între 600 şi 900 miliarde de forinţi (2,6-3,9 miliarde de dolari).


Legea anulează practica utilizării unor cursuri de schimb diferite pentru eliberarea şi rambursarea creditelor în valută. Băncile vor trebui să recalculeze spread-urile pe baza cursului de schimb al Băncii Centrale. De asemenea, legea declară ilegală majorarea în mod unilateral a dobânzilor şi comisioanelor din contractele de credit.


Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.