www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inca o banca din Bulgaria, Fibank, se confrunta cu un atac al deponentilor. Banca centrala spune ca are loc un atac organizat asupra sectorului bancar prin care se incearca destabilizarea statului

Autor: Bancherul.ro
2014-06-28 09:42

Banca bulgareasca First Investment Bank (Fibank), a treia ca marime din tara, detinuta de doi finantisti locali, a anuntat ieri la pranz ca isi inchide sucursalele pana luni, dupa ce a fost victima unui asa-numit atac al deponentilor, care, speriati de zvonurile, declaratiile publice si mesajele primite pe telefoanele mobile si prin internet cu privire la dificultatile in care s-ar afla banca, au format cozi si au retras in numai cateva ore depozite in valoare de peste o jumatate de miliard de dolar, reprezentand 10% din activele bancii.


Banca a precizat ca operatiunile de internet banking si ATM-urile vor ramane functionale in continuare, fara intrerupere. “Banca este tinta unui atac criminal organizat fara precedent si a unor declaratii publice rau intentionate”, a declarat un purtator de cuvant al bancii, citat de Reuters.


Fibank este controlata de doi finantisti locali, Tseko Minev and Ivaylo Mutafchiev, fiecare cu cate 42,5% in actiunile bancii, care si-au inceput cariera bancara ca dealeri pe piata de schimb valutar inca de pe vremea cand Bulgaria era tara comunista.


Anul trecut, Fibank a preluat subsidiara maghiarilor de la MKB, care s-au retras din tarile din zona, inclusiv din Romania, astfel ca activele bancii se ridica la aproximativ 4 miliarde de euro (8,5 miliarde leva).


Actiunile Fibank, listata la Bursa din Sofia, au scazut ieri cu 25%, iar actiunile altor banci au inregistrat, de asemenea, deprecieri importante. In acelasi timp, CDS-ul (Credit Default Swap) Bulgariei a atins cel mai inalt nivel din ultimele 15 luni, de 121 puncte de baza.


Cu toate acestea, Bulgaria a reusit joi sa imprumute 1,5 miliarde euro printr-o emisiune de obligtiuni pe 10 ani, cea mai mare de pana acum, emisiune suprasubsrisa pana la 4 miliarde de euro.


Instabilitatea politica din Bulgaria, una dintre cauzele problemelor din sistemul bancar, in care sunt implicati politicieni si moguli locali, a determiat agentia Standard and Poors's sa scada ratingul Bulgariei la doar un nivel peste categoria junk, nerecomandata investitorilor, nota pe care Romania a avut-o in toti ultimii ani de criza si de care a scapat abia recent, in contrast cu Bulgaria.


Cele doua banci cu capital bulgaresc, victime ale scandalului politic si intre baronii locali


Scandalul politic din Bulgaria a aparut la inceputul acestei luni in contextul in care autoritatile europene se opun dezvoltarii proiectului de transport al gazelor South Stream prin Bulgaria, proiect sustinut de Rusia ca alternativa la transportul prin Ucraina.


Vinerea trecuta a fost inchisa temporar o alta banca, Corpbank (KTB), a patra banca dupa marime din Bulgaria, controlata de un mogul local, Tsvetan Vassilev, confruntata de asemenea cu retrageri masive de lichiditati ale clientilor care au format cozi lungi in fata sucursalelor. In consecinta, banca a ramas fara lichiditati si a oprit operatiunile, iar banca centrala a fost nevoita sa o puna sub administrare si sa suspende platile catre deponenti, timp de trei luni, urmand a fi nationalizata.


Atacul deponentilor asupra Corpbank a aparut dupa ce actionarul sau majoritar, omul de afaceri Tsvetan Vassilev, s-a certat cu cel mai mare client al bancii sale, unul dintre baronii presei locale si parlamentar al minoritatii turce, Delyan Peevski, fapt care a dus la nasterea zvonurilor privind potentiala situatie dificila a bancii. (Vezi aici detalii)


In aceasta saptamana insa, zvonurile cu privire la problemele bancilor bulgaresti au continuat sa se raspandeasca, banca centrala a Bulgariei nereusind sa le controleze, bulgarii avand inca in memorie criza bancara de la finalul anilor 90 in care multi au pierdut bani in urma falimentului unui numar de 14 banci.


Autoritatile din Bulgaria spun ca este vorba de atacuri deliberate la adresa bancilor, care constau in mesaje trimise pe telefoanele mobile si prin internet, prin SMS-uri, emailuri sau pe Facebook, prin diverse alte noi canale electronice moderne de informare, in care se spune ca oamenii trebuie sa-si retraga banii din diverse banci.


Ministrul de Finante al Bulgariei, Petar Chobanov, a declarat la televiziunea nationala ca nicio banca nu este amenintata iar situatia actuala nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat in anii 1996-1997. Bancile opereaza normal si au suficiente lichiditati.


Solvabilitatea sistemului bancar bulgaresc este ridicata, de 20%, in comparatie cu 15% cat este solvabilitatea sistemului bancar romanesc, iar rata creditelor neperformante este de 18%, fata de 22% in Romania.


Banca Nationala a Bulgariei: prin zvonuri si speculatii false și rău intenționate se incearca destabilizarea statului


Ieri, Banca Nationala a Bulgariei a publicat un comunicat in care sustine ca este vorba de un atac sistematic intentionat sa destabilizeze sistemul bancar al tarii.


Banca Nationala a Bulgariei a reiterat de mai multe ori că sistemul bancar bulgar are indicatori buni și operează fără probleme. Cu toate acestea, în ultimele zile se incearca destabilizarea statului, prin intermediul unui atac organizat împotriva băncilor bulgare, fără nici un motiv.


Începând de ieri (joi, 26 iunie 2014), și impotriva uneia dintre cele mai mari banci - First Investment Bank - acest atac a fost lansat prin raspandirea de zvonuri și declarații publice rau intentionate. Astfel de acțiuni criminale sunt direct îndreptate împotriva economiilor fiecărui cetățean bulgar și împotriva stabilității financiare, care este un element cheie al securității naționale a țării.


Banca Națională a Bulgariei declara în mod explicit că va folosi toate mijloacele și resursele sale pentru a garanta economiile oamenilor.


Ne adresam Parlamentului, Guvernului și Președintelui țării pentru a sprijini acțiunile noastre în protejarea stabilității financiare și bancare, pentru binele Bulgariei și a cetățenilor săi.


Insistăm ca autoritățile competente, inclusiv Parchetul, Ministerul de Interne și Agenția de Stat pentru Securitate Națională, sa aplice intreaga putere conferita de lege împotriva diseminatorilor de zvonuri si speculatii false și rău intenționate.


Riscul de contagiune


Odata cu problemele celei de-a treia mari banci bulgaresti, exista riscul contagiunii crizei bancare in restul sistemului, cu toate ca banca centrala a Bulgariei spune ca problemele Corpbank au fost izolate.


Economistii si Fitch Ratings spun ca riscul contagiunii este limitat, in timp ce bancile straine din Bulgaria, care detin doua treimi din sistemul bancar din aceasta tara, au insistat ca operatiunile acetora sunt in siguranta.


Ministrul de Interne al Bulgariei a declarat ca se ancheteaza tentativele de destabilizare a sistemului bancar, fiind vorba de o campanie concertata de mesaje prin internet si telefon pentru raspandirea de zvnouri despre banci.


Criza bancilor, aparuta pe fondul instabilitatii politice din Bulgaria


Criza celor doua mari banci bulgaresti, ambele cu capital majoritar autohton, a aparut in contextul intensificarii scandalului politic din aceasta tara si legaturilor dintre politicieni cu oamenii din afaceri implicati in respectivele banci.


Anuntul de vineri privind inchiderea temporara a First Investment Bank a venit dupa ce cu o zi inainte, deputatul partidului socialist aflat la putere, Anton Kutev, a declarat la o televiziune ca a existat o actiune deliberata in cazul Corpbank si ca “cineva incearca sa falimenteze inca o banca, din cate am impresia”, fara sa mentioneze insa despre cine ar fi vorba.


Socialistii sunt supusi unor presiuni tot mai mari pentru organizarea de alegeri anticipate in Bulgaria in toamna acestui an, in contextul intensificarii instabilitatii politice.


Problemele sistemului bancar din Bulgaria l-au determinat pe liderul partidului de opozitie din aceasta tara, de centru-dreapta, sa declare ca singura solutie este un ajutor din partea Fondului Monetar International, solutie respinsa insa de ministrul de Finante.


Premierul bulgar Plamen Oresharski, a facut ieri apel la populatie sa nu se panicheze si a cerut politicienilor sa nu mai raspandeasca zvonuri care sa complice situatia.


Nu trebuie sa folosim problemele economice si bancare in scopuri de campanie electorala”, a spus el, referindu-se la scindarea dintre partidul sau socialist si partenerul de coalitie, Miscarea pentru Drepturi si Libertate, care reprezinta minoritatea etnica turca din Bulgaria.