www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFondurile de pensii private romanesti ar putea fi nevoite sa investeasca in strainatate din cauza lichiditatii reduse a Bursei din Bucuresti

Autor: Bancherul.ro
2014-05-26 21:27

Lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori București (BVB) ar putea crea probleme fondurilor de pensii private, iar în 2-3 ani este posibil că banii administrați de acestea să înceapă să iasă din țară, a declarat luni, la Forumul Internațional de Asigurări FIAR de la Brașov, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu.


El a menționat că acesta este unul din punctele slabe ale sistemului de pensii private, alături de contribuțiile individuale medii mici și interdependență în funcționare cu sistemul de pensii de stat.


'Lipsa cronică de lichiditate a BVB s-ar putea pe viitor să ne creeze probleme, în sensul că trebuie găsite locuri, produse în care pensiile să poată învesti în România (...) Să vedem cum vom dezvolta sistemul de investiții a pensiilor. Lucrăm împreună cu colegii din piață să găsim sau să creăm instrumente adecvate pentru a putea, așa cum se cere, să participăm la dezvoltarea economică a României. În doi — trei ani, dacă nu facem acest lucru, este posibil să înceapă să iasă bani din țară în alte zone, alte țări și să fie investiți acolo', a afirmat oficialul ASF.


Pe de altă parte, Giurescu a subliniat că sistemul de pensii este și din punct de vedere legislativ unul foarte solid și reprezintă stabilitatea și motorul ASF.


'Este o zonă unde nu s-a schimbat foarte mult legislația primară de la apariție, iar pe legislația secundară începem să ne adaptăm la situația actuală și să rafinăm cât putem împreună cu piața această zonă', a arătat Ion Giurescu.


În opinia sa, punctele tari ale sistemului sunt colectarea sigură și stabilă a contribuțiilor, costurile reduse de administrare, rentabilitatea peste așteptări, administratorii care sunt din grupuri financiare de prestigiu, evoluția corectă, fără sincope și fără evenimente negative a pieței. Giurescu a mai arătat că fondurile de pensii nu pot să meargă în zone riscante ca și tip de investiții și a apreciat că pe zona financiară nu mai trebuie făcuți pași rapizi, ci mai așezați și în ordine, pentru ca rezultatul să fie previzibil și bun pentru toată lumea.


Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) administrează, la 6 ani de la debutul sistemului în România, active de 3,5 miliarde euro (12,46 miliarde lei) și au generat câștiguri nete pentru participanți, prin investițiile făcute, de circa trei miliarde lei. Randamentul mediu anual al fondurilor a fost de 11,2%.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104