www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI spune ca „BNR trebuie sa-si reevalueze eficienta cadrului de politica monetara”

Autor: Bancherul.ro
2014-04-02 11:19

Fondul Monetar International (FMI) recomanda BNR sa consolideze transmisia politicii monetare  si sa accelereze solutionarea problemei creditelor neperformante. „Sunt necesare eforturi pentru consolidarea transmisiei politicii monetare. Sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autoritătile trebuie să accelereze solutionarea problemei creditelor neperformante si să monitorizeze îndeaproape riscurile dezintermedierii (deleveraging) dinspre bancile-mama din strainatate”, se arata intr-un comunicat al FMI.

„BNR trebuie să reevalueze eficienta cadrului de politică monetară”, se arata in raportul FMI despre Romania publicat ieri.

Iata ce se spune in raport: „Cresterea bazei monetare a reflectat intensificarea operatiunilor de trezorerie legate de plătile din fonduri UE; cu toate acestea, in loc sa foloseasca toolkit-ul traditional pentru a absorbi excesul de lichiditate, BNR sa bazat pe vânzările de valută, datorita impactului lor limitat asupra profitabilitatii bancii centrale.

Pe de altă parte, discrepanta dintre ratele dobânzilor interbancare si rata dobânzii de politică monetara, precum si volatilitatea excesiva a dobanzilor de pe piata interbancară risca sa submineze transmisia politicii monetare.

BNR ar trebui să urmărească un cadru operational mai clar definit si un mecanism de transmisie a politicii monetare eficient, prin reducerea în continuare a coridorului ratei de dobanda (diferenta dintre dobanda de politica monetara si ratele interbancare), precum si prin îmbunătătirea managementului lichiditătilor.

Atunci cand trebuie absorbita lichiditatea de pe piata, si pentru a mentine adecvat rezervele valutare, BNR ar trebui sa actioneze in principal prin operatiuni de atragere de depozite sau prin emiterea de certificate de depozit”, se arata in raportul FMI.

In acesta se mai precizeaza ca Autoritatea de reglementare financiară non-bancară (ASF) trebuie să fie reformata, în conformitate cu cele mai bune practici internationale.

Intr-o declaratie a directorului executiv pentru Romania din cadrul FMI, Menno Snel (foto), si a consilierului acestuia, Serban Matei, se arata urmatoarele, despre sectorul bancar romanesc:

Acumularea excesului de lichiditate in urma operatiunilor de trezorerie, sterilizat intre timp, a determinat discrepanta dintre ratele dobânzilor interbancare si rata dobânzii de politică monetara, fapt care a complicat operatiunile monetare.

Banca centrală se va asigura conditii adecvate de lichiditate în sistemul bancar, asigurand buna functionare a pietelor monetare si reducand diferenta dintre ratele interbancare si
rata dobânzii de politică monetara, cu scopul de a întări transmiterea semnalelor de politică monetară.

Autoritătile monetare din România s-au angajat să monitorizeze îndeaproape evolutia inflatiei în urma recentilor pasi de relaxare a politicii monetare si să se asigure că anticipatiile inflationiste vor rămâne ferm ancorate, iar conditiile pietei raman favorabile”.