www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Premiera pe piata bancara: dobanzile la creditele imobiliare in lei au ajuns mai mici decat cele in euro

Autor: Bancherul.ro
2014-03-12 09:20

Pentru prima data in istoria pietei bancare romanesti, dobanzile la creditele in lei pentru cumpararea sau constructia de locuinte au ajuns mai mici decat cele in euro, in conditiile reducerii dobanzii de referinta a BNR pe parcursul ultimului an si implicit a ratelor pietei interbancare (ROBOR), precum si a schimbarii programului Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, din euro in lei.

Astfel, conform datelor BNR, in luna ianuarie 2014, in cazul creditelor imobiliare in lei, dobanda anuala efectiva (DAE), care include toate costurile unui credit, adica atat dobanda nominala cat si comisioanele, a scazut la 5,55%, fata de 5,80% cat este DAE la creditele imobiliare in euro.

Cu o luna in urma, in decembrie 2013, DAE la creditele imobiliare in lei era de 6,11%, mai mare decat cea in euro, de 5,87%.

De altfel, dobanzile in euro au crescut cu aproximativ 1 punct pe parcursul ultimului an, in conditiile in care in februarie 2013, DAE la creditele imobiliare in euro era de doar 4,83%.

In acelasi timp, dobanda la creditele imobiliare in lei era in februarie 2013 de 8,72%, asadar a inregistrat o scadere cu peste 3 puncte pe parcursul ultimului an.

Dobanda la creditele de nevoi personale a scazut cu 3,5 puncte in ultimul an

In ceea ce priveste creditele de consum (de nevoi personale), DAE in lei a scazut si mai mult, cu aproximativ 3,5 puncte procentuale in ultimul an, de la 16% in februarie 2013 la 12,46% in ianuarie 2014.

Dupa cum se stie, creditele de nevoi personale se pot obtine acum doar in lei, dupa restrictiile impuse de BNR, cu exceptia refinantarilor creditelor vechi, care se acorda si pe perioade mai lungi de 5 ani, pe cat se acorda in mod obisnuit un credit de consum. Este vorba in special de creditele garantate cu un imobil, care s-au acordat in trecut cu preponderenta in valuta, cele mai multe in euro.

La aceste credite, dobanzile in euro se mentin la niveluri cu mult mai reduse fata de cele in lei, DAE fiind de 5,82% in ianuarie, in crestere insa cu peste 1 punct si jumatate, de la 4,27% in ianuarie, dar sub nivelul din noiembrie 2013, de 6,87%.