www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Jocurile Olimpice de iarna Sochi 2014 au avut costuri exorbitante, de 50 de miliarde de dolari, dar care reprezinta doar 2,4% din PIB-ul Rusiei

Autor: Bancherul.ro
2014-02-09 12:56

Jocurile Olimpice din orasul rusesc Sochi, 2014, care au loc in aceasta perioada, vor impulsiona cresterea economica a regiunii Krasnodar, insa vor avea un impact limitat asupra intregii economii rusesti, potrivit unei analize BERD.


Ca orice petrecere de calitate, Jocurile Olimpice nu sunt profitabile din punct de vedere contabil, intrucat costurile organizarii sunt extrem de disproportionate in raport cu veniturile din vanzarea biletelor, a transmisiilor TV si a reclamelor.


Jocurile Olimpiche din Sochi au costat, dupa ultimele estimari, in jur de 50 de miliarde de dolari, fiind printre cele mai scumpe de pana acum. Iar veniturile asteptate din transmisiile TV din vanzarile de bilete si sponsorizari s-ar putea la mai putin de 5 miliarde de dolari, de 10 ori mai putin.


De exemplu, Jocurile Olimpice din Beijing din 2008 au costat peste 40 de miliarde de dolari, in timp ce au adus venituri de numai aproximativ 3 miliarde de dolari (vezi grafic).
[1]
Dar chiar daca cele 50 de miliarde de dolari par uriase, reprezinta doar o mica parte, respectiv 2,4% din PIB-ul anual al Rusiei, de peste 2 trilioane de dolari anual.


Comparativ, cheltuielile pentru Jocurile Olimpice din Athena, din 2004 s-au ridicat la doar 15 miliarde de dolari, insa au reprezentat 7% din PIB-ul Greciei. Ceea ce inseamna ca, economiei Rusiei va fi putin afectata de cheltuielile pentru Jocuri.


Castigurile reale vin insa din alta parte, in principal din promovarea imaginii Rusiei si a statiunii Sochi in intreaga lume, ceea ce ar putea aduce tarii si regiunii castiguri importante pe termen lung, in principal din turism, dar si din dezvoltarea afacerilor.


Asta datorita infrastructurii, aeroporturilor, hotelurilor si cladirilor construite in aceasta perioada pentru desfasurarea Jocurilor, infrastructura ce urmeaza a fi exploatata in viitor in interesul regiunii.


Vezi aici analiza BERD