www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareGuvernatorul BNR Mugur Isarescu ameninta ca-i va destitui pe bancherii care maresc nejustificat dobanzile

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 09:01
Banca Naţională pune piciorul în prag. Oficialii BNR avertizează instituţiile bancare că vor fi dur sancţionate dacă măresc nejustificat dobânzile la credite.

În prezent, există trei bănci care joacă foarte agresiv pe piaţa din România, anunţă oficialii BNR. Aceste instituţii au mizat săptămâna trecută pe deprecierea leului şi au cumpărat masiv valută, potrivit Money Channel.

Din cauza creşterii monedei naţionale, cele trei instituţii bancare au înregistrat pierderi uriaşe. Pentru a-şi plăti datoriile, aceste bănci încearcă să facă rost de bani şi împrumută cât mai mulţi lei de pe piaţă, dar la o dobândă mult mai mare decât ar fi putut lua prin Banca Naţională. Pentru că achiziţionează lei la un preţ foarte ridicat, instituţiile financiare transferă aceste costuri mari asupra clienţilor. Totodată, spun reprezentanţii BNR, mai multe persoane se plâng că sunt obligate să plătească comisioane care nu sunt incluse în contractul de credit.

Oficialii Băncii Centrale spun că vor sancţiona dur toate aceste scumpiri nejustificate. Sancţiunile, care vor fi reglementate prin lege, vor viza limitarea activităţii de creditare şi atragerii de depozite de la populaţie.

Isarescu ameninta ca va destitui bancheri

Guvernatorul Isărescu spune că poate modifica legislaţia astfel încât să îi poată schimba din funcţii pe bancherii care pun în pericol siguranţa unei bănci.Miercuri băncile nu şi-au mai dat deloc împrumuturi, iar în piaţă, finanţările s-au făcut şi la dobânzi de 600%, pentru că acei speculatori preferă să forţeze în continuare o creştere a cursului.

Guvernatorul spune că tot blocajul pieţei creditelor este provocat de trei bănci mari, care ţin dobânzile sus pentru că au în spate speculatori cu pierderi mari în atacul asupra leului, potrivit Antena 3.

Isărescu este însă hotărât să sancţioneze băncile care fac acest joc, pentru că, spune el, îşi pun în pericol proprii clienţi, mărindu-le exorbitant dobânzile la credite.

La bănci oamenii sunt şocaţi. Cei care au avut rate de plătit în aceste zile s-au trezit cu majorări de până la 40%. Pe site-ul Antena3.ro au venit mii de plângeri de la cititorii care s-au trezit cu dobânzile majorate fără ştirea lor. De partea cealaltă bancherii şi-au cam închis telefoanele. Bancpost, Banca Românească şi Pireus sunt câteva dintre băncile care au astfel de credite. Doar cei de la Pireus au acceptat să vorbească. Susţin că n-au dobânzi de 40% şi că trebuie să fi fost o greşeală.

La BNR se pregătesc deja măsurile de pedepsire.

"Am avertizat băncile că deja curg reclamaţii de clienţi că au introdus comisioane care nu sunt prevăzute în contractele de creditare. Avertizez că vom sancţiona dur tentiva băncilor de a transfera pe umerii clienţilor nepriceperea lor." a declarat Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere a BNR.