www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul fondurilor de investitii cu cele mai bune randamente in 2013

Autor: Bancherul.ro
2014-01-15 10:18

Cei care au decis in 2013 sa-si diversifice investitiile, adica sa-si plaseze o parte din resurse (in jur de o treime din economii, spun specialistii ca ar fi recomandat) in fonduri de investitii administrate de firme care apartin bancilor, au avut castiguri substantial mai mari decat cele aferente unui depozit bancar.

Conform principiului „cu cat riscul e mai mare, cu atat castigul poate fi mai ridicat” si reciproca, la fel si cu fondurile de investitii. Acestea sunt de mai multe tipuri, in functie de instrumentele in care se fac investitiile: depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni sau actiuni, instumente care au grade diferite de risc.


Titlurile de stat sunt cele mai sigure, dar si cu cele mai scazute dobanzi, in timp ce actiunile de pe Bursa sunt cele mai riscante, in sensul ca valoarea acestora poate creste mult, dar si sa scada puternic, astfel ca si randamentele pot fi ridicate sau, dimpotriva, pot produce pierderi.

Din aceste considerente, pe piata exista mai multe tipuri de fonduri: fondurile monetare, care investesc exclusiv in depozite bancare si titluri de stat, fonduri diversificare, care repartizeaza o parte din resurse si in actiuni, si fondurile de actiuni, specializate in investitii bursiere.

Riscul de a suferi pierderi intr-un fond de investitii sunt insa mult mai mici decat in cazul in care cineva si-ar administra singur investitiile, din cel putin 2 motive: o firma care administreaza un fond de investitii are specialisti mai buni, detine resurse ridicate, ce aduc randamente mai mari decat in cazul unui plasament cu o valoare mica.

Asa se face ca fondurile de investitii au reusit in 2013 sa obtina pentru banii clientilor randamente care au ajuns la peste 30%, in cazul plasamentelor in actiuni.

Sa vedem insa care au fost cele mai performante fonduri de investitii romanesti care apartin de banci (randamentul din 2013), conform datelor furnizate de Asociatia Administatorilor de Fonduri (AAF):

Cele mai performante fonduri monetare:

1. Erste Bond Flexible RON, administrat de Erste Asset Management – 7,36%
2. Carpatica Obligatiuni, administrat de Carpatica Asset Management – 7,33%
3. Otp Obligatiuni, administrat de OTP Asset Management – 6,07%

Cele mai performante fonduri diversificate:

1. Erste Balanced RON, administrat de Erste Asset Management – 16,77%
2. Carpatica Stock, administrat de Carpatica Asset Management – 14,76%
3. Carpatica Global,  administrat de Carpatica Asset Management – 14%

Cele mai performante fonduri de actiuni:

1. BT Index Romanian ROTX, administrat de BT Asset Management – 21,83%
2. Raiffeisen Actiuni, administrat de Raiffeisen Asset Management – 21,20%
3. Erste Equity Romania, administrat de Erste Asset Management – 19,53%

In concluzie, se poate spune ca cele mai performante firme de administrare a fondurilor de investitii au fost anul trecut Erste Manangement, pe primul loc la primele doua categorii de fonduri, urmata de Carpatica Asset Manangement, pe locul 2 la aceleasi categorii.

La fondurile de actiuni, cel mai bun fond a fost cel al Bancii Transilvania, administrat de BT Asset Manangement.