www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: “Vom asista la un an cu foarte multe transformari. La inceput de an, le transmitem bancherilor sa continue cu ceea ce fac, ca fac bine”

Autor: Bancherul.ro
2014-01-12 16:35

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, apreciaza ca 2014 va fi un an cu foarte multe transformari pe piata bancara, in conditiile in care bancile isi vor reconsidera in continuare strategiile din Romania iar relatiile cu clientii se vor modifica. El a tinut sa transmita, de asemenea, un mesaj bancherilor, la inceput de an.


Intrebat despre efectele pe care le vor avea cele mai recente decizii ale BNR de a reduce dobanda de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, precum si de diminuare a rezervelor minime obligatorii, cu 3 puncte la lei si cu 2 puncte la valuta, Isarescu a raspuns:


“Daca aceasta noua reducere de 0,25 puncte va mai stimula bancile sau nu sa mai apese pe pedala reducerii dobanzilor, eventual putin exagerat pe reducerea dobanzilor in lei, sper ca nu se va intampla, ca sa ma exprim mai voalat. Judecand toate lucrurile la un loc, avand in vedere toate tendintele, bancile vor gasi calea cea dreapta, iar calea cea dreapta este intr-adevar sa se apropie mai mult de clienti sa si-i cultive, nu e vorba de clientii vechi ci si de cei noi, sa extinda gama de instrumente de creditare, cam aceasta este calea cea corecta. “


Pe de alta parte, guvernatorul a precizat ca bancile trebuie sa-si plateasca, la randul lor, datoriile catre bancile-mama de la care s-au imprumutat pentru a acordat credite in Romania.


“Intr-adevar, bancile trebuie sa-si plateasca si ele datoriile, pentru ca au datorii, s-au imprumutat pe plan extern la bancile mama, pe pietele de capital, sa-si reconsidere conditiile de creditare.


Vom asista la un an cu foarte multe transformari, nu va fi un singur lucru”, a adaugat Isarescu.


Guvernatorul a mai precizat ca bancile au scazut, pana la urma, cu cateva procente bune, intr-un timp destul de scurt, dobanzile la credite, astfel incat s-a dovedit ca a functionat canalul de transmitere a politicii monetare.


“Noi ne-am asumat si niste costuri. Nu este uzual pentru o banca centrala sa lase lichiditate in piata, asa cum am lasat noi. Dar vedeti ca acest lucru, impreuna cu tedinta impusa de reducere sistematica a ratei dobanzii de politica monetara, a dus la reducerea pana la urma, si nu intr-un an, doi sau trei, cum s-a spus, ca pana o sa reduca bancile dobanzile o sa treaca ceva. Dar n-au trecut nici 6 luni, doar prin mai-iunie vorbeam despre incapatanarea bancilor, despre faptul ca nu avem canal de transmitere a politicii monetare. Dar iata ca s-a transmis. Daca ne uitam la nivelul din prezent al ratei dobanzilor in medie comparativ cu luna mai, sunt scaderi de cateva procente bune.


Forward guidance


Mugur Isarescu considera, de asemenea, ca bancile sunt pe calea cea buna, au capatat o mai mare incredere si inteleg mai bine mesajele transmise de banca centrala. De aceea, BNR ar putea, la randul sau, sa adopte politica de “forward guidance” pe care o practica deja marile banci centrale: Fed-ul american si Banca Centrala Europeana.


Mugur Isarescu: “Deci or fi fost si nemultumiri, in calitatea mea de client, sa zic, desi nu sunt prea des in pozitia de debitor al bancilor, daca ati vazut ca am fost nemultumit. Dar am vrut sa trasmit in numele acestei institutii un mesaj: ca aceea este directia in care mergem. De fapt se si practica in lume si probabil ca si BNR va proceda la fel: se numeste forward guindance.


Anterior, bancile centrale tineau aproape top-secret ce vor face in urmatoarea sedinta. Acum, treptat, aproape ca spun cu exactitate: vom continua cu relaxarea, vom continua sa reducem.


Dansii (bancherii) fac eforturi, evident, le transmitem la inceput de an sa continue, ca fac bine ceea ce fac, inteleg mai bine si ce face si banca nationala, probabil ca au mai multa incredere, sunt sigur ca au avut si motive de neincredere ca situatia se va imbunatati. Recapatarea increderii est un proces dificil, dar cred ca suntem pe directia buna iar bancile sunt pe directia buna.


“Mai avem gloante”


De altfel, Isarescu a si lansat primele declaratii tip “forward guidance”, in cadrul briefing-ului de presa de miercuri, de dupa decizia de reducere a dobanzii. Este vorba de sugestiile cu privire la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare, precum si de tendinta de depreciere a monedei nationale, leul.


Mugur Isarescu: “Mai avem gloante. Daca va uitati numai la tarile vecine, suntem cu rezervele minime obligatorii foarte sus, la fel si rata de dobanda. Bineinteles ca nu ceea se intampla in Polonia sau Ungaria este motivul care ne determina sa luam o decizie sau alta. Insist pe acest lucru: noi ne uitam la situatia economiei romanesti. Dar cum? si insist: avem o economie deschisa, ancorata in Uniunea Europeana, cu miscari libere de capital, nu putem sa nu ne uitam la ce se intampla in tarile vecine, pentru ca in afara de economia reala, politica monetara trebuie sa ia in conisderare si economia nominala.


Daca apar diferente mari de dobanda, bineinteles ca stimuleaza miscarile de capital. Deci facem politica monetara cu o economie mica, deschisa in Uniunea Europeana, si atunci trebuie sa te uiti si la ce se intampla in afara. Cu alte cuvinte, uitati-va la cat sunt RMO in Polonia, Ungaria si vedeti ca mai avem gloante.”


"In privinta dozajului, a continuat Isarescu, sa vedem ce a facut anul trecut Romania: a platit vreo 5 miliarde de euro sau chiar mai mult din datoriile pe care le avea. Daca ne uitam la ce au scris ziarele la inceputul anului trecut, “anul acesta Romania are de platit 5 miliarde din datorie, sa vedeti ce o sa se intample!”, s-au platit 5 miliarde fara sa se observe si am asigurat si stabilitatea financiara, in conditiile in care am avut si un necaz micut cu bancile cipriote, dar care putea sa aprinda o scanteie. Si s-a asigurat si stabilitatea preturilor.


Vrem sa mentinem si stabilitatea preturilor si cea financiara si vrem sa contribuim in cadrul mixului de politici, politici fiscale, de restructurare, salariale, sa contribuim si cu politica monetara la o crestere economica sustenabila de durata. Desi legea BNR spune ca trebuie sa asiguram doar stabilitaea financiara, aceasta nu se poate obtine fara o crestere economica sanatoasa, la care suntem parteneri."


“Am retinerile mele in privinta forward guindance”


Mugur Isarescu: “Am retinerile mele in privinta forward guidance, cu privire la Romania, plentru ca in cazul altor tari este clar. Acolo unde ai semne clare de dezinflatie, unde a avut loc si continua procesul de dezumflare a pretului activelor, cu toate ca s-au pompat mii de miliarde de dolari, iar economia nu isi revine, acolo poti face forward guidance.


Dar noi facem o politica monetara in conditii de volatilitate a fluxurilor de capital. Cand intra sau ies 3-4-5 miliarde de euro, nu poti sa spui ca nu are niciun impact asupra economiei romanesti. Pentru Londra este o suma mica, dar pentru noi poate fi o suma mare. Si atunci tot timpul incercam sa anticipam care vor fi efectele, le evaluam cat se poate de mult, ne asiguram si cu buffere, trebuie sa recunoatem, acesta este motivul pentru care am avut si rezerve minime obligatorii mari, avem si rezerva inernationala a Romaniei nu spun excesiva, dar mare, si platim pentru asta, pentru ca fructificarea rezervei nu mai e ceea ce era acum 6-7 ani. Deci vorm urmari cu foarte mare atentie efectele deciziilor noastre, monitorizam, un cuvant mai tare nu exista, ce se intampla si reactionam dupa aceea.”