www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul celor mai puternice banci-mama straine active in Romania in functie de rata capitalizarii

Autor: Bancherul.ro
2013-12-17 01:24

Conform datelor prezentate luni de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) in cadrul unui exercitiu de transparenta la nivel european, cele mai solide banci straine cu subsidiare sau sucursale in Romania in privinta capitalizarii sunt banca maghiara OTP Bank, alaturi de un grup de 3 banci grecesti (Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank – Bancpost).


Cele 4 banci au o rata de solvabilitate calculata conform standardelor EBA (rata capitalului de baza de rang 1 – Core Tier 1 Ratio) intre 15,4% si 12,4%.


Comparativ, cea mai slab dotata banca in privinta capitalului este tot o banca greceasca: National Bank of Greece – NBG, actionarul majoritar al Bancii Romanesti.


Bancile-mama ale celor mai importante institutii de credit romanesti (Erste cu BCR, Societe Generale cu BRD si UniCredit) au o solvabilitate in jur de 11%, in timp ce Raiffeisen sta mai prost, cu doar 10%. ING si Millennium Bank au rate de capital apropiate de 12%.


Un al indicator publicat de EBA este loan to value ratio (LTV), respectiv ponderea unui imprumut raportat la valoarea garantiei. Acesta arata gradul de risc asumat de o banca si implicit gradul de recuperare a unui credit care nu se mai poate rambursa.


Din topul bancilor straine prezente in Romania in functie de indicatorul LTV (vezi foto 2) rezulta ca UniCredit, Intesa si OTP Ban au abordarile cele mai conservatoare in privinta riscului din punct de vedere al garantiilor, cu un LTV in jurul a 50%, in timp ce ING si Eurobank sunt cele mai riscante, cu LTV-uri de 80%


Capitalizarea bancilor europene a crescut la 11,7%, pe fondul reducerii activelor cu 800 miliarde euro


Conform datelor furnizate de 64 de bănci europene pentru realizarea Testului de Transparenta la nivelul UE de catre Autoritatea Bancara Europeana (EBA), capitalul sectorului bancar a continuat sa se majoreze la nivelul intregii Uniuni Europene, a anuntat EBA intr-un comunicat.


Astfel, capitalul de baza de Rang 1 (Core Tier 1 capital), conform definitiei EBA, a crescut cu aproximativ 80 de miliarde de euro între decembrie 2011 și iunie 2013. Combinat cu o reducere de mai mult de 800 miliarde de euro a activelor ponderate la risc, rata capitalului de Rang 1 (Core Tier 1 Ratio) s-a îmbunătățit cu 170 bp (de la 10% la 11,7%).


Băncile din UE au expuneri in principal in sectorul companiilor (32%), retail (31%) si sectorul guvernamental (19%). Raportul dintre totalul activelor nerambursate si expunerea totală este de 3,8%, iar portofoliile corporate si retail au cele mai înalte raporturi de neperformanta, de 6,9% și respectiv 4,2%.