www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la cardurile de debit: Garanti Bank este cea mai ieftina, BCR este cea mai scumpa

Autor: Bancherul.ro
2013-12-16 22:55

O analiza a comisioanelor aferente cardurilor de debit emise de cele mai importante 20 de banci romanesti arata diferente uriase intre costurile practicate de banci: cel mai ieftin card este cel emis de Garanti Bank, pentru care platim comisioane lunare de 8,5 lei, iar cel mai scump este al BCR, cu comisioane de peste patru ori mai mari, mai precis 40,7 lei.


Au fost luate in calcul comisioanele pentru emiterea si administrarea lunara a cardului, pentru retragerea unei sume de 1.000 de lei de la bancomatul propriu si de la cel al altei banci, pentru vizualizarea sumelor de bani ramane pe card la ATM-ul propriu si cel al altei banci, precum si pentru emiterea la bancomat a unui miniextras de cont cu ultimele operatiuni.


La costurile aferente cardului au fost adaugate si cele pentru contul curent pe baza carui functioneaza un card, si anume comisioanele de administrare a contului si cele pentru incasarea banilor in contul de card.


Dupa adunarea tuturor acestor comisioane am constatat ca Garanti Bank este cea mai ieftina banca din Romania in privinta cardurilor de debit, banca avand, practic, doar doua comisioane pentru utilizarea cardului: cel de retragere a banilor de pe card la ATM-urile altor banci, care este de 0,5% din suma retrasa, respectiv 5 lei pentru o suma de 1.000 de lei, precum si un comision de interogare a soldului pe card, tot la ATM-urile altor banci.


Daca se utilizeaza cardul doar la ATM-urile Garanti, clientii bancii nu platesc nimic: nici pentru emitere, nici pentru administrare, nici pentru retragerea banilor sau consultarea soldului de pe card, adica sumele care mai sunt pe card.


Alte banci cu comisioane mici pentru cardurile de debit sunt ING, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank.


La polul opus, al bancilor scumpe, se afla BCR, cu cele mai mari comisioane, precum si BRD si UniCredit Tiriac Bank. BCR cere clientilor 10 lei pentru emiterea unui card de debit, o practica mai putin obisnuita, intrucat cele mai multe banci emit cardurile gratis.


Ce comisioane platim la carduri


Cel mai important comision aferent unui card este cel de retragere a banilor de la ATM. Acesta difera in functie de bancomatul de unde se scot banii: daca se foloseste bancomatul bancii care a emis cardul, atunci comisionul poate fi 0, cum este cazul Garanti Bank, ING, Volksbank, Banca Transilvania, Intesa, Libra Bank.


La cele mai multe banci, acest comision este de 0,2% din suma retrasa, iar cel mai mare comision il au BCR si Bancpost (0,25%). Unele banci ofera celor care au incheiate conventii de salarii posibilitatea retragerii gratuite a banilor.


BCR are cel mai mare comision si pentru retragerile de numerar cu cardul de la bancomatele altor banci din tara: 1% plus 6 lei, adica 16 lei pentru o retragere de 1.000 de lei. Este vorba de o taxa dubla fata de cea practicata de cele mai multe banci, respectiv de 0,5% plus 2,5 lei.


BCR este campioana comisioanelor si la operatiunea de consultare a contului la bancomatele altor banci, pentru care isi taxeaza clientii detinatori de carduri cu 2,5 lei, fata de o medie de 1,5 lei la alte banci.
Pentru a vedea cati bani au pe card, clientii bancilor platesc in general un comision de 0,3 lei la bancomatele bancii emitente a cardului, in timp ce la unele banci, precum ING sau Volksbank, consultarea contului este gratuita.


Comisioane aferente contului bancar


In plus fata de comisioanele aferente cardului, clientii bancilor trebuie sa plateasca taxe si pentru contul bancar: este vorba, in principal, de comisionul lunar de administrare a contului, dar si de un comision de incasare a banilor in cont, comision care insa este perceput doar de unele banci.


Si nivelul comisioanelor pentru contul bancar difera foarte mult de la o banca la alta: de la 2,5 lei la Garanti Bank la 8,5 lei la BCR si nu mai putin de 12,5 lei la BRD. La acesta din urma banca, cea mai mare taxa este cea aferenta incasarii banilor in cont: 7 lei atunci cand primesti 1.000 de lei in cont, spre deosebire de alte banci, precum Garanti Bank, care nu aplica un astfel de comision pentru sumele care intra in conturile clientilor.


Topul celor mai mici comisioane lunare la carduri