www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, cere implementarea rapidă a noilor reglementări privind salvarea băncilor

Autor: Bancherul.ro
2013-11-23 11:01

Președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a cerut introducerea rapidă a reglementărilor prin care posesorii de obligațiuni trebuie să împartă pierderile în cazul închiderii sau salvării băncilor din zona euro, transmite Reuters, citat de Agerpres.


Șeful BCE a cerut băncilor să folosească timpul rămas până la derularea testelor de stres pentru a-și majora capitalul dar a apreciat că este de asemenea necesar un fond comun european pentru băncile care se confruntă cu dificultăți financiare.


Declarațiile lui Mario Draghi indică faptul că BCE dorește un mecanism operațional pentru analizarea băncilor cu probleme din zona euro dar Germania nu susține o astfel de idee, solicitând ca fiecare țară să achite nota de plată pentru salvarea băncilor.


Prezentând planurile de înființare a unei autorități care să închidă băncile care se confruntă cu dificultăți financiare, Draghi a explicat că ar fi mai bine să existe mecanisme prin care deținătorii de obligațiuni trebuie să împartă pierderile în cazul închiderii sau salvării băncilor din zona euro chiar de la începerea activității Mecanismului Unic de Rezoluție (SRM), care ar urma să devină operațional din 2015.


'Prin urmare sprijin implementarea reglementărilor prin care deținătorii de obligațiuni trebuie să împartă pierderile în cazul închiderii sau salvării băncilor din zona euro înainte de 2018. Cu cât mai repede, cu atât mai bine', a afirmat președintele Băncii Central Europene.


Mario Draghi a arătat că băncile au făcut deja progrese în consolidarea bilanțurilor, prin majorarea capitalului și a provizioanelor, și le-a cerut să continue aceste operațiuni.


Până la sfârșitul lunii ianuarie urmează să fie anunțate condițiile în care se vor derula testele de stres. Luna trecută, oficialii Băncii Central Europene au anunțat cele 128 de instituții din zona euro ce vor fi supuse verificării calității activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 în Franța, șapte din Olanda, cinci din Irlanda și câte patru din Grecia, Cipru și Portugalia.


BCE și EBA vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro, când vor analiza și deținerile de obligațiuni suverane. Autoritățile de reglementare naționale vor exercita teste la nivelul fiecărei țări, pe baza unei metodologii centralizate.


UE a aprobat anul acesta noile reglementări privind asistența financiară acordată băncilor cu probleme, conform cărora deținătorii de obligațiuni trebuie să împartă pierderile în cazul falimentului instituției de creditare.


Comisia Europeană a modificat regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanțare publică, acționarii și creditorii subordonați vor fi primii care vor trebui să contribuie.