www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareLucian Anghel: Nivelul de deductibilitate la pensiile facultative ar trebui majorat cu 25% pe an, de la 400 de euro pentru angajat si 400 pentru angajator in prezent

Autor: Bancherul.ro
2013-10-31 14:47

Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative ar trebui majorat cu 25% pe an, de la 400 de euro pentru angajat și 400 pentru angajator în prezent, pentru ca acest sistem să se dezvolte, a declarat Lucian Anghel (foto), președinte al BCR Pensii.

"Pentru dezvoltarea pieței pensiilor facultative este nevoie de majorarea deductibilității fiscale. Acum avem una dintre cele mai mici deductibilități fiscale la nivel european, de 400 de euro. Sunt state care chiar contribuie, nu oferă doar deductibilitate, ci pun bani în plus pentru pensia facultativa a contribuabililor. Cu cât contribuim mai mult la pensia facultativă Pilon III cu atât vom avea un nivel de trai mai consistent după ce ne vom pensiona. Nivelul de deductibilitate ar trebui majorat cu 25% pe an de la 400 de euro pentru angajat și 400 pentru angajator în prezent. O soluție ar putea fi și cumularea la 800 euro per angajat a deductibilității pentru companie și angajator, indiferent de cine contribuie", a spus Lucian Anghel, citat de Agerpres.

Acesta a declarat că Pilonul III este important mai ales în perspectiva în care în România raportul pensionari — salariați va crește.

"În acest moment sunt 1,2 pensionari la un contributor, iar ca urmare a faptului că "decrețeii" vor începe să se pensioneze undeva în mai puțin de două decenii, presiunea va fi constantă și vom ajunge chiar și la 1,5 pensionari la un contributor, sau la 2 pensionari la un contributor din mediul privat. Trăim mai mult și va trebui să ne bazăm din ce în ce mai mult pe ce economisim lunar noi decât pe pensia de la stat dacă dorim să ne păstrăm un nivel de trai ridicat după ce ne pensionăm. Procesul de îmbătrânire a populației afectează toate statele europene care vor fi obligate în timp să mute povara nivelului de trai după pensionare de pe umerii bugetului de stat pe umerii actualilor contribuabili", a spus Anghel.

Lucian Anghel estimează că, în acest an, piața pensiilor private facultative ar putea înregistra o creștere de circa 30% a activelor nete administrate, la aproape 800 milioane de lei, de la 730 milioane lei active nete în administrare la finalul lunii august din acest an. La 31 august cele 10 fonduri de pensii aveau 304.537 participanți.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104