www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Profitul bancilor romanesti a fost de 1,5 miliarde lei in primele 8 luni din 2013, dupa pierderi de 2,3 miliarde in 2012

Autor: Bancherul.ro
2013-10-21 23:24

Scăderea cheltuielilor cu provizioanele în raport cu perioada similară din anul 2012, precum şi diminuarea costurilor de finanţare, pe fondul îmbunătăţirii percepţiei asupra riscului suveran al României, au condus la trecerea pe profit a sectorului bancar românesc în primele opt luni din 2013 (1,5 miliarde lei), se arata in Raportul de Stabilitate al BNR publicat astazi.


Indicatorii de profitabilitate – ROA şi ROE – au revenit în plaja valorilor pozitive (0,6 la sută, respectiv 5,9 la sută); reluarea sustenabilă a creditării sectorului privat este însă condiția esențială pentru ca rezultatele financiare să se mențină pozitive pe termen mai îndelungat.


Sectorul bancar românesc a înregistrat pierderi în anul 2012 (2,3 miliarde lei), ca urmare a creşterii substanţiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul creșterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluării garanţiilor. Totuşi, băncile de talie mare au reușit în general să rămână pe profit.


Din totalul de 31 de bănci persoane juridice române, 12 instituţii au raportat profit aferent exerciţiului financiar 2012.


Dinamica în scădere a cheltuielilor privind provizioanele aferente riscului de credit creează cadrul îmbunătăţirii rezultatului financiar în anul 2013.


Estimări recente relevă o tendinţă de ameliorare a profitabilităţii sistemului bancar, condiţionată de reluarea creditării sectorului neguvernamental. Costurile scăzute de finanţare, în contextul îmbunătăţirii percepţiei asupra riscului suveran, respectiv caracterul nerecurent al cheltuielilor cu ajustările pentru depreciere, generate de reevaluări ale garanţiilor în condiţii de lichiditate scăzută a pieţelor, sunt elemente care explică rezultatele aşteptate76.


În anul 2012, în urma acţiunii de reevaluare a garanţiilor în cadrul unui proces de auditare a ajustărilor pentru depreciere, rezultatele financiare înregistrate de instituţiile de credit au fost afectate cu aproximativ 2,7 miliarde lei; estimările cu privire la impactul acţiunii de reevaluare a garanţiilor în 2013, în desfăşurare, arată o afectare marginală a contului de profit şi pierdere.


După o evoluţie uşor oscilantă, dinamica profitului operaţional a redevenit pozitivă de la finele lunii mai 2013, pe fondul reducerii cheltuielilor de exploatare într-un ritm superior celui consemnat de veniturile operaţionale (Grafic 3.57). Veniturile nete din dobânzi, principalul component al veniturilor din exploatare, au continuat să înregistreze ritmuri negative în contextul unei tendinţe de reducere a activităţii de creditare începând cu ultimul trimestru din 2012.


Primele opt luni ale anului 2013 arată o continuare a scăderii volumului activelor purtătoare de dobândă, inclusiv în cazul deţinerilor de titluri de plasament şi investiţii. Scăderea poate fi explicată de reducerea finanţării externe de la băncile-mamă, precum şi de redefinirea segmentelor de interes pentru creditare, ţinând cont de performanţa relativă a acestora (cuantificată în funcţie de evoluţia creditelor neperformante din cadrul fiecărui segment), se mai arata in Raportul de stabilitate financiara.


Vezi alte detalii in Raportul de Stabilitate Financiara publicat de BNR.