www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cardul bancar cu display ofera siguranta sporita in fata atacurilor informatice de tip phishing

Autor: Bancherul.ro
2013-09-16 12:28

România este a treia ţară din lume al cărei sistem bancar a introdus pe piață cardul cu display. Două bănci (Carpatica si Credit Europe Bank n.r.) prezente în sistemul bancar românesc oferă deja clienților lor posibilitatea de a folosi acest tip de card, potrivit unui comunicat al companiei Supercard. Cardul cu display reprezintă o soluție cu securitate sporită în fața atacurilor informatice și vine să înlocuiască deja clasicele carduri simple de credit sau de debit și token-urile folosite pentru tranzacțiile efectuate prin Internet banking.

Ce este cardul cu display?

Cardul cu display arată ca un card obișnuit de plastic, dar, în plus, este prevăzut cu un mic ecran LCD (display) și unul sau mai multe butoane încorporate în card și sensibile la atingere.
Prin presarea butoanelor se generează un cod unic de securitate (OTP - one time password) sau alte informații necesare autentificării utilizatorului și autorizării tranzacțiilor bancare.
Pentru alimentarea ecranului electric, cardul foloseşte o baterie cu o durată de viaţă între 3 şi 7 ani, care se estimează că acoperă aproximativ 100.000 de apăsări ale butoanelor prezente pe card.

Cardul cu display a fost conceput pentru a înlocui dispozitivul separat de generare a parolei (token), oferind astfel utilizatorilor o soluție mult mai simplă care se bazează pe un singur instrument.

Avantajul major pentru utilizatori survine însă din utilizarea acestui card nu numai ca instrument pentru tranzacții efectuate prin Internet banking, ci şi ca un card clasic de debit sau de credit. Astfel, cu un singur card se pot face plăţi bancare la punctele de vânzare (POS-uri), retrageri de numerar la ATM-uri şi tranzacții online, noul card putând încorpora sistemul standard EMV - Europay, MasterCard şi VISA.

De ce are nevoie mediul bancar de cardul cu display?

Protejarea tranzacţiilor online este un beneficiu extrem de important al cardului cu display care oferă siguranță sporită la atacurile de tip phishing. Ecranul încorporat în card afişează un cod unic de securitate ce diferă la fiecare utilizare a serviciului de Internet banking. Faptul că parola se schimbă la fiecare utilizare face imposibilă interceptarea sau reutilizarea ei.

Pentru o bancă ce dorește să ofere acest instrument clienților săi, costul unui card cu display poate fi de aproximativ 10 ori mai mare decât costul unui card obișnuit cu chip încorporat.  
Dacă luăm în considerare însă că la costul unui card obișnuit se adaugă și costul token-ului necesar pentru utilizarea serviciilor de Internet banking, investiția într-un card cu display se apropie de cea necesară pentru un card obișnuit și token-ul aferent, diferența dintre cele două soluții fiind dată de tehnologia mai nouă, mai simplă și mai prietenoasă a cardului cu display, în avantajul acestuia din urmă.

Alte utilizări ale cardului cu display & estimări privind creșterea utilizării

Cardul cu display poate fi implementat cu succes şi în afara mediului bancar de companii din toate domeniile. Folosit pentru autentificarea online, el oferă o mai mare libertate de mişcare şi o securitate sporită.

De altfel, deja estimările companiei Supercard (companie care a făcut parte din parteneriatul care a lansat cardul cu display în România) pentru acest nou tip de card se îndreaptă către o creştere de peste 1000% a numărului de carduri cu display folosite în următorul an.

Supercard și cardul cu display

Produs de NagraID Security, cardul cu display este o inovație ce aparține firmei MasterCard, care a lansat acest card în colaborare cu o bancă din Taiwan în octombrie 2010.

Una dintre companiile implicate în parteneriatul care a lansat în România acest nou tip de card bancar este Supercard, companie cu capital 100% privat românesc şi lider incontestabil al pieţei de carduri şi soluţii de fidelizare din România.

De la înființarea sa în 2000, Supercard a adăugat portofoliului său de clienți 18 bănci, cărora le-a furnizat peste 8,5 milioane de carduri bancare. Supercard furnizează carduri cu display pe piața bancară romanească din 2012 și se diferențiază prin livrări de carduri cu memorie extinsă, de 32 k DDA (dynamic data authentication), dedicate multifuncționalității cardului, care poate fi folosit pentru a oferi și alte servicii utilizatorilor, de exemplu ca și card de fidelitate.