www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Moody's: Deprecierea dolarului duce la scaderea competitivitatii statelor din Europa de Est

Autor: Bancherul.ro
2008-02-06 15:35
Continuarea deprecierii monedei americane determină scăderea competitivitătii statelor din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia si ar putea determina o coborâre a ratingurilor, a anuntat marti agentia de evaluare financiară Moody’s, citată Reuters.

Statele din Europa de Est precum România, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania se confruntă cu o posibilă reducere a ratingurilor de credit din cauza scăderii competitivitătii.
"Pentru aceste tări, deprecierea dolarului ar putea determina o coborâre a ratingurilor", arată raportul agentiei de evaluare financiară.

Analistii din cadrul agentiei de evaluare financiară Moody’s consideră că o continuare a deprecierii monedei americane ar putea avea mai mult efecte negative decât pozitive asupra ratingurilor pentru credite ale guvernelor străine.

Deprecierea dolarului ar duce în multe tări la reducerea valorii datoriilor în dolari, efect pozitiv pentru emitentii de obligatiuni suverane.

Cu toate acestea, ar putea afecta competitivitatea comertului, ar putea accentua inflatia în tările cu un curs valutar fixat de cel al dolarului si ar putea devaloriza mari rezerve în valută.

Mai mult, orice suport pe care slăbirea dolarului îl oferă ratingului de credit al unei tări, depinde în totalitate de ritmul deprecierii monedei americane.

"Dat fiind că efectul pozitiv asupra creditelor este compensat de efectele negative asupra competitivitătii, rezultatul final depinde de evolutia situatiei, dacă declinul dolarului va reflecta un proces lin de autoechilibrare care să permită o reducere a dezechilibrelor la nivel mondial sau o recesiune a economiei americane, o criză financiară la nivel mondial si o accentuare a aversiunii fată de risc", mai araă raportul Moody’s.

În ultimii sase ani, dolarul s-a depreciat cu 22%, potrivit statisticilor Federal Reserve, pe fondul presiunilor exercitate de deficitul adânc de cont curent din Statele Unite, diversificarea rezervelor băncilor centrale din străinătate, în alte monede si cresterea economică mondială solidă, care a determinat investitorii să caute câstig în afara granitelor americane.

Analistii Moody’s consideră că o continuare a deprecierii dolarului va avea efecte pozitive în tări precum Turcia, Uruguay si Filipine, datorită efectelor asupra împrumuturilor în dolari. Brazilia, Columbia si Peru ar avea, de asemenea, de câstigat, însă nu la acelasi nivel.

Pentru economiile cu ratinguri ridicate ale creditelor, impactul deprecierii monedei americane va fi marginal. Nici chiar ratingul Statelor Unite nu este pus în pericol doar de devalorizarea monedei.

Moody’s nu a subestimat însă efectul scăderii dolarului asupra economiei mondiale.

"O perioadă lungă de slăbiciune a dolarului ar afecta considerabil economia mondială, amenintând dominatia Statelor Unite si dincolo de domeniul economic si reprezentând încă un pas spre o lume multipolară", a mai transmis Moody’s.