www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sir Suma Chakrabarti, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD): Trebuie sa fim mai vocali in influentarea politicienilor

Autor: Bancherul.ro
2013-06-22 15:16

Sir Suma Chakrabarti, noul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a vizitat Romania zilele trecute, are trei mesaje pentru politicienii romani: 1. inlaturati blocajele care impiedica dezvoltarea tarii; 2. reduceti coruptia; 3. restructurati administratia publica si dezvoltati programe pentru atragerea investitorilor.


In timpul vizitei in Romania, Chakrabarti a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucuresti, ocazie cu care a raspuns intrebarilor venite din partea studentilor, profesorilor si publicului. Intrebat ce mesaj si ce recomandari are pentru politicienii romani, astfel incat acestia s-si imbunatateasca eficienta cu care administreaza tara, nou sef al BERD a spus ca in urma discutiilor cu reprezentantii guvernului roman cu privire la strategia pe termen lung pentru dezvoltarea tarii, s-a ajuns la o opinie unanima ca cea mai importanta problema ce trebuie rezolvata este inlaturarea blocajelor ce impiedica dezvoltarea economica.


In acest scop, a adaugat el, trebuie abordate trei probleme: prima se refera la restructurarea sectoarelor prioritare ale tarii, iar a doua presupune dezvoltarea de programe adecvate pentru atragerea investitorilor, una dintre principalele cerintele ale acestora fiind tocmai inlaturarea blocajelor din calea diverselor proiecte de dezvoltare a tarii.


„O a treia problema, care a devenit tot mai evidenta in ultimii 3-4 ani, este aceea ca functionalitatea administratiei publice, a serviciului public, trebuie mult imbunatatita. Desi in unele sectoare s-au facut progrese, cred ca este foarte important sa ajutam Romania sa-si imbunatateasca administratia publica, si sper ca o contributie importanta in acest proces sa-l aiba studentii, noua generatie”, a spus Chakrabarti.


Pe de alta parte, coruptia, considera el, este una dintre principalele probleme, nu doar in Romania ci si in alte tari din regiune. „Cred ca cea mai eficienta solutie pentru reducerea nivelului coruptiei consta in cresterea transparentei in luarea deciziilor in administratia publica, precum si in procesele de privatizare si de contractare a lucrarilor. Reducerea coruptiei stimuleaza si dezvoltarea investitiilor, de aceea vom sustine ferm orice masura care sa conduca la reducerea nivelului coruptiei in Romania”.


Intrebat ce va insemna pentru administrarea publica aderarea la zona euro si ce va schimba acest lucru, Chakrabarti a spus ca prin adoptarea monedei unice, in principiu o tara si sectorul public pierde intr-o anumita masura controlul economiei si stabilirea de politici economice. „Adaptarea la aceasta schimbare nu se face usor, de aceea este o mare provocare pentru orice tara”, a avertizat el.


BERD a acordat credite de 6,2 miliarde de euro in Romania


In discursul sau, Sir Suma Chakrabarti a precizat ca cele două decenii de după căderea Zidului Berlinului au fost un succes imens pentru fostele tari comuniste din Europa de Est: "Desigur, au existat suisuri si coborasuri. Dar punct de vedere politic toate țările din această regiune sunt acum mai democratice si mult mai prospere din punct de vedere economic.

Iar BERD a jucat un rol extrem de pozitiv. Prin proiectele sale, în mare parte în sectorul privat, a facut parte, fără îndoială, din povestea prosperității în regiune. BERD a acordat împrumuturi de 83 de miliarde de euro in ultimii peste 22 de ani, în mai mult de 3.700 de proiecte, din care 6,2 miliarde  de euro si mai mult de 370 de proiecte au fost in România.

Fără BERD, care se ocupa de proiecte pe care băncile comerciale le ignora, Romtelecom nu ar fi fost în măsură să investească în extinderea rețelei sale digitale in 600.000 de case noi,  înca din 1992. Mai recent, comercianții cu amănuntul din Germania și Belgia, Kaufland, respectiv Louis Delhaize, nu ar fi avut la indemana sumele pe care le-au investit în România în ultimii 5 ani, aducand formatele moderne de retail și produse alimentare în condiții de siguranță pentru un număr tot mai mare de locuitori din România, sprijinind în același timp fermierii locali. Pentru un funcționar public ca mine, faptul de a ma alatura si de a conduce BERD este o mare onoare. Cred cu adevărat că această instituție publică va continua sa produca schimbari de acest fel", a spus Chakrabarti.

Provocarea serviciului public în Europa de Est

Cum va continua BERD sa schimbe lumea? Cele mai bune instituții publice se reinventeaza pentru noi provocări, dar în acelasi timp raman devotate mandatului pe care-l au, a continuat Chakrabarti: "Angajatii BERD, deși în mare parte axati pe dezvoltarea sectorului privat, sunt funcționari publici. Cei mai buni funcționarii publici nu se complac în nostalgie. Inovează și adapteaza produsele și serviciile lor la provocările de astăzi și din viitor.

Deci, asta este ceea ce facem noi la BERD. Această regiune - și România nu este diferita - trebuie să găsească pârghiile pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă. Dacă nu face acest lucru, atunci consecințele economice și politice pe termen lung ar putea fi grave. O generație de tineri someri va pune presiuni extraordinare pe orice societate.

Pentru a aborda provocarea stimularii creșterii economice si a locurilor de muncă, eu și colegii mei, funcționari publici din BERD, vrem să investim mai mult în IMM-uri și infrastructură, sa facem mai mult pentru a aduce în mediul economic femeile antreprenor, tinerii și regiunile slab deservite, sa ne extindem de la zona eficientei energetice spre alte sectoare, sa atragem investiții din alte țări în curs de dezvoltare, nu doar de pe piața tradițională din Europa de Vest, precum și să aducem investitori instituționali din alte părți ale lumii."


Functionarii BERD trebuie sa fie mult mai vocali in influentarea politicienilor


Sir Suma Chakrabarti considera ca functionarii BERD trebuie sa fie mult mai vocali si mai implicati in influentarea deciziilor luate de politicieni, intrucat acestia, odata alesi la conducerea unei tari, sunt reticenti sa ia decizii importante precum cele privind reformele structurale, fiindu-le frica sa nu piarda astfel voturile alegatorilor sa sa nu-si afecteze propriile interese.


Sir Suma Chakrabarti: "Dar reinventarea investițiilor, dezvoltarea afacerilor și finanțarea nu sunt de ajuns. Cei mai buni funcționari publici ai BERD trebuie de asemenea să fie mult mai vocali și provocatori in privinta politicilor guvernelor din regiune. Reformele structurale sunt extrem de necesare, dar politicienilor le e frica sa nu-si afecteze propriile interese si rezultatele la alegeri.  Ei trebuie să acționeze pentru îmbunătățirea climatului investițional, pentru a combate corupția și sa îmbunătătateasca guvernarea. Toate aceste acțiuni sunt importante pe termen lung pentru creșterea economică și a locurilor de muncă. Funcționarii publici ai BERD vor stimula si sprijini politicienii pentru a realiza schimbarile necesare."

Miza este noua generatie

"De ce ar trebui să faca toate acestea politicientii si functionarii publici? De ce ar trebui ca liderii politici si ai serviciilor publice din România și din întreaga regiune sa ia aceste decizii dificile? Ei trebuie doar să stea si sa se uite la voi (pentru a afla raspunsul). Eu ma apropiu de finalul carierei in serviciul public, in timp ce voi sunteti pe cale să va începeti viata in campul muncii, în următorii câțiva ani. Voi sunteti viitorul. Un bun funcționar public va dori să facă tot ce poate pentru voi, pentru a asigura viitorul, nu doar prezentul", le-a spus Sir Suma Chakrabarti studentilor de la ASE Bucuresti.