www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Karl Sevelda, noul sef al Raiffeisen Bank International: Vom continua sa ne extindem in Romania, desi grupul are nevoie de economii masive. Fostul sau sef, Herbert Stepic, a plecat in Tibet

Autor: Bancherul.ro
2013-06-25 08:30

Karl Sevelda, noul sef al Raiffeisen Bank International, spune ca banca austriaca trebuie sa faca economii masive pentru a se mentine profitabila in urmatoarea perioada in care criza va continua. In consecinta, banca are de gand sa recurga la diverse sinergii in cadrul diverselor subsidiare din Europa de Est, ce au in vedere in special centralizarea unor operatiuni.


Pe de alta parte, va exista o strategia de dezvoltare diferita de la o tara la altal, in functie de potentialul fiecareia. Astfel, daca in unele tari cu potential limitat, precum Slovenia si Croatia, Raiffeisen urmeaza sa-si limiteze operatiunile, in tari importante precum Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia, Romania si Austria, banca va continua sa se extinda, in special pe retail, dupa cum a precizat Sevelda, in cadrul a 2 interviuri acordate ziarelor austriece Kurier si Kleine Zeitung.


„Cu siguranta problema reducerii costurilor va fi de o importanta cruciala in urmatoarele luni si ani. Vedem ca din cauza situatiei economice dificile, oportunitatile de crestere sunt limitate. Prin urmare, trebuie sa ne uitam la partea de costuri pentru a lua toate masurile care sa conduca la o imbunatatire a profitabilitatii”, a spus seful Raiffeisen.


Intrebat daca dupa anii de crestere puternica a bancii a venit momentul economiilor, Karl Sevelda a raspuns: „Cu siguranta. Vom si creste, totusi, dar selectiv. Nu vom creste la fel in toate tarile iar pe de alta parte vom creste mai mult pe retail decat in sectorul corporate”.


„In Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia, Romania si Austria vrem sa crestem, in principal in sectorul de retail. Pe alte piete vom creste foarte putin sau chiar va fi o stagnare”, a spus Sevelda.


„Din nefericire, economia din Estul Europei nu este intr-o stare buna si nu isi revine atat de repede precum ne asteptam anterior, dar sunt diferente majore intre tari, performere fiind statele din regiunea CSI. Principala preocupare este, de aceea, reducerea costurilor, insa la nivel cross-border, nu doar in Est. De exemplu, acolo unde nu exista bariere lingvistice, precum in tarile CSI, Rusia si Ucraina, in fosta Iugoslavie sau in Cehia si Slovacia, examinam posibilitatea infiintarii unor centre comune de operatiuni si servicii", a spus seful Raiffeisen.


Intrebat care ar trebui sa fie anvergura acestor reduceri de costuri, noul sef al Raiffeisen a spus: "Trebuie sa fie masive, daca vrem sa ne mentinem pe profit. Trebuie sa ne imbunatatim cooperarea atat la nivelul subsidiarelor grupului cat si a bancilor locale din Austria. Federalismul este bun, dar costisitor. Asa incat, acolo unde se dovedeste util, avem nevoie de o centralizare mai eficienta. De exemplu, chiar avem nevoie de un departament de cercetare economica aproape in fiecare unitate?”


„Nu ar mai trebui sa existe niciun tabu. Daca vom compora rata noastra cost/venit cu cea a altor banci, vom vedea ca noi avem costuri prea mari, de 60,5% din venituri”, a precizat Sevelda.


Sevelda a reafirmat ca Raiffeisen urmareste sa-si imbunatateasca semnificativ profitabilitatea, mai exact sa ajunta, pe termen mediu, la un ROE (return on equity) de 15%, fata de 9% in prezent. In acelasi timp, a adaugat el „rata creditelor neperformante, de 9,9% in prezent, este inacceptabila pe termen lung”.


In finalul unui interviu, Sevelda a fost intrebat daca mai vorbeste cu fostul sau sef, Herbert Stepic, care a demisionat recent dupa ce presa a dezvaluit ca avea firme de investitii imobiliare in paradisuri fiscale.


„Vorbesc cu el in continuare, insa doar din cand in cand, pentru ca acum e pe undeva prin Tibet. Sunt in cele mai bune relatii cu el si trebuie sa-i recunoastem meritele de a fi pionierul bancilor austriece in estul Europei.
Sevelda a fost intrebat si ce parere are despre cel mai


mare faliment din Austria din ultimele decenii, al firmei de constructii Alpine. Raspunsul lui Sevelda a fost surprinzator: „Cateodata avem nevoie sa fim scuturati de un astfel de faliment urias pentru a reactiona.”