www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: Politica monetara nu poate fi relaxata prea mult

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 08:10
Politica monetară trebuie să fie adecvată situaţiilor interne şi internaţionale şi nu poate fi relaxată prea mult, chiar dacă România închieie un ciclu de zece ani de creştere economică, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem după zece ani de creştere economică. Regula ciclurilor economice ne arată că urmează şi o slăbire. Să avem înţelepciunea să evităm situaţiile din '97, '98, '99 ca împrumutătorii să ne oblige la corecţii", a afirmat Isărescu la prezentarea în Parlament a raportului privind efectele crizei internaţionale asupra economiei româneşti.

El le-a spus parlamentarilor că înţelege neplăcerea de a vorbi de cumpătare şi echilibru în loc de promisiuni.

"Trebuie să o spun: dacă problema nivelurilor de trai şi a veniturilor s-ar rezolva prin decizii politice, toate ţările ar fi bogate. Unde nu s-au respectat aceste principii (corelarea între productivitate şi venituri - n.r.) deteriorarea nivelului de trai a fost rapidă", a spus Isărescu.

El a dat ca exemplu parlamentarilor situaţia Argentinei, care la un moment dat se situa pe locul zece în lume şi unde politicile publice au avut ca efect în cele din urmă intrarea ţării în criză.

Isărescu a apreciat că politica de venituri va trebui să fie în următoarea perioadă mult mai prudentă decât în ultimii ani, în condiţiile în care, deşi România a înregistrat creşteri de productivitate "nemaiîntâlnite", salariile au crescut permanent cu un ritm mai înalt.

"Reechilibrarea venituri-productivitate este un imperativ în opinia BNR", le-a mai spus Isărescu parlamentarilor.

El consideră că în perioada următoare politicile publice trebuie să aibă în vedere continuarea reformelor structurale şi stimularea muncii şi a investiţiilor, mai ales în domeniile cu blocaje, cum ar fi agricultura.

De asemenea, România va trebui să aibă în vedere o creştere a economisirii.

"Au fost analişti care au spus că am sărit calul cu creşterea dobânzilor. Aş vrea să vă spun că economisirea nu înseamnă doar depozite bancare", a mai arătat Isărescu.

El a mai afirmat că în perioada următoare bugetele României ar trebui să fie construite pe deficite în scădere, chiar extrem de reduse.