www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Spre surprinderea politiei, multi clienti ai bancilor cad in capcana mesajelor tip phishing

Autor: Bancherul.ro
2008-10-14 15:31
Direcţia pentru Combaterea Criminalităţii Informatice (DCCI) a arestat, luna trecută, trei persoane īn cazul spamului de la Raiffeisen Bank, a declarat, pentru NewsIn, directorul adjunct al Direcţiei pentru Combaterea Criminalităţii Informatice, Virgil Spiridon.

Potrivit informaţiilor reprezentantului DCCI, iniţiatorii atacului de spam īndreptat către Raiffeisen Bank sunt trei romāni care au apelat la 15 persoane pentru a deschide tot atātea conturi bancare separate cu intenţia de a vira banii obţinuţi prin procedeul de phishing. Surse din interiorul băncii au declarat că s-au īnregistrat aproape 200 de plāngeri ale clienţilor cărora le-au dispărut bani din conturi.

Spiridon a spus că persoanele contactate pentru a-şi crea un cont bancar, nu ştiau pentru ce sunt rugate să īnfiinţeze respectivele conturi, şi nici provenienţa banilor. "Atacatorii au trimis nenumărate mesaje spam, iar spre surprinderea noastră au fost destui clienţi care au răspuns solicitărilor. Am vrut să vedem ce urmează, am urmărit banii şi ne-am creat o imagine a ceea ce urmau să facă. Nu putem specifica suma la care se ridică pierderile clenţilor, deoarece investigaţia este īncă īn desfăşurare. Cele 15 persoane implicate īn acestă acţiune probabil că vor primi pedepse īn jurul a trei ani cu suspendare, iar celelalte trei urmează a fi judecate corespunzător ", a precizat Virgil Spiridon.

Acesta a adăugat că există anumite infracţiuni care nu sunt sancţionabile corespunzător, de exemplu phishingul, care este considerat tentativă de fraudă, nu fraudă propriu zisă. "Furtul de date, iarăşi este o infracţiune care poate fi interpretată", a spus directorul adjunct.

Īn Romānia, 80% dintre ţintele atacurilor de spam şi phishing se īndreaptă către cetăţeni cu un nivel de educaţie mai īnaltă şi cu o concepţie mai dezvoltată a comerţului electronic, relevă datele DCCI. Ponderea de tranzacţii frauduloase este alcătuită din licitaţii de produse fictive şi achiziţionări prin cărţi de credit compromise.

Reprezentantul DCCI a adăugat că īn Romānia nu există cazuri de bancomate compromise. "Sunt semnale din străinătate legate de astfel de fapte comise de romāni, dar nu este cazul Romānei", a adăugat Virgil Spiridon.

Conform acestuia, cele mai multe atacuri de spam sunt iniţiate din judeţele Craiova, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti.