www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Salariul mediu net a ajuns la 1.266 lei, cresterea anuala fiind de numai 15%, indica INS

Autor: Bancherul.ro
2008-02-05 14:35
Salariul mediu net a fost de 1.266 lei (359 euro) în luna decembrie a anului trecut, în crestere cu 145 lei (12,9%) fată de luna precedentă si cu 15,2% fată de aceeasi lună a anului 2006, cele mai mari lefuri fiind plătite în sectorul financiar, arată, marti, Institutul National de Statistică.

Cresterea salariului mediu net s-a temperat semnificativ în intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, de la un ritm de 23,5% în perioada noiembrie 2006-noiembrie 2007.

Ritmul anual de crestere a salariilor s-a apropiat, astfel, de cel al productivitătii muncii, de 10,3% în intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 în sectorul industrial.

Banca centrală a avertizat, în numeroase rânduri, că mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitătii muncii creează dezechilibre în economie si pune presiune pe inflatie.

În termeni reali, tinând cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 8,1% în decembrie 2007 fată de ultima lună din 2006. În decembrie 2006, salariul mediu net a fost de 1.099 lei (322 euro).

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumpărare cu 26% mai mare în ultima lună a anului trecut, mai arată datele INS.

Salariul mediu brut a fost în ultima lună a anului trecut de 1.730 lei (490 euro), cu 13,7% mai mare decât în luna noiembrie.

Cele mai mari lefuri nete s-au plătit în decembrie în sectoarele de intermedieri financiare (3.791 lei, 1.063 euro), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si plută, cu exceptia mobilei (651 lei, 184 euro).

Comparativ cu luna noiembrie, salariul mediu net a crescut în decembrie în majoritatea activitătilor economice datorită acordării primelor de sărbători, a negocierilor de salarii si a realizărilor de productii mai mari.

Astfel, în industira de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, în silvicultură si activităti conexe, precum si în intermedieri financiare, salariile s-au majorat cu peste 37%.

Majorări cuprinse între 22% si 32% s-au înregistrat în activităti anexe si auxiliare de transport, activităti ale agentiilor de turism, industria minieră, postă si telecomunicatii, productia si furnizarea de energie electrică si termică, gaze si apă, activităti de asigurări si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurări sociale) si eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activităti similare.

De asemenea, majorări între 15% si 21% s-au înregistrat în captarea, tratarea si distributia apei, industria de aparatură si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicărie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, cercetare-dezvoltare si informatică, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea înregistrărilor pe suporti, transporturi terestre, transporturi pe apă, industria metalurgică si administratie publică.

În unele sectoare, salariile au scăzut însă, arată datele INS. AStfel, în sănătate, asistentă socială, extractia hidrocarburilor si servicii conexe, salariile medii au înregistrat scăderi între 4,6% si 6,5%, ca urmare a acordării primelor în luna precedentă sau de realizarea de productii mai mici.