www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBCR: Economia romaneasca va creste cu 6,1% in 2008, in ciuda crizei financiare mondiale

Autor: Bancherul.ro
2008-01-22 17:54

Aspecte principale:

• Economia romaneasca va creste cu 6,1% in 2008. Cresterea considerabila a productivitatii va sustine exporturile

• Principalele companii cotate la Bursa de Valori Bucuresti sunt actualmente evaluate la niveluri comparabile cu Polonia si Republica Ceha, cu valori ale P/E in 2008 si 2009 de 12,5 respectiv 10,9

• Crestere semnificativa a capitalizarii si lichiditatii pentru segmentele de companii cu capitalizare mica si medie

In ciuda efectelor adverse generate atat de conditiile locale (seceta severa, care a determinat o crestere a preturilor alimentelor si in consecinta a inflatiei) cat si de contextul international (criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA), economia romaneasca ar putea inregistra o rata de crestere de aproximativ 5,7% in 2007 si 6,1% in 2008, pastrandu-se ca oportunitate atractiva de crestere pentru investitorii pe termen lung, se arata in studiul „Equity Romania Country Report” care a fost lansat astazi in Romania de catre BCR-Erste Bank (vezi documentul atasat).

Tendinta descrescatoare a pietelor, dar potential semnificativ de crestere al companiilor

In contextul unui mediu international negativ si al unei anxietati crescute in ce priveste dinamica economiilor emergente, in special pentru tarile cu valori ridicate ale deficitului de cont curent, piata romaneasca de capital era deja una dintre cele mai scumpe din regiune.

(Deficitul de cont curent in Romania, din ianuarie pana in octombrie 2007, a fost de 13,3 miliarde de euro. Pe partea de finantari, observam sustinere, datorita faptului ca nivelul ISD din aceeasi perioada a ajuns la 5,9 miliarde de euro, reprezentand 45% din deficitul de cont curent. Transferurile private, in principal remiterile de la romanii ce lucreaza in strainatate, au insumat 4,2 miliarde de euro in primele 10 luni, iar acest lucru a limitat intrucatva o crestere mai rapida a deficitului de cont curent peste nivelul actual.)

“In aceste conditii, nu a fost o surpriza ca indicii au inregistrat o scadere semnificativa, de aproximativ 10% in octombrie si noiembrie” afirma Mihai Caruntu, analist piete de capital la BCR. “Cu toate acestea, Bursa de Valori Bucuresti a inchis anul trecut la preturi comparabile cu sfarsitul lui septembrie, rentabilitatea indicilor in 2007 fiind cel putin rezonabila”, a adaugat Caruntu.

“Tendinta continuu descrescatoare in ianuarie, cu o scadere de peste 11% dupa opt sesiuni de tranzactionare, a fost surprinzatoare pe o piata care experimentase asa-numitul “efect de ianuarie” (o crestere generala a pretului actiunilor in luna ianuarie) in ultimii doi ani. Dar aceasta dinamica a fost in concordanta cu tendinta celorlalte piete globale si din regiunea ECE si nu avem explicatii particulare pentru evolutia pietie romanesti in acest caz”, a explicat Caruntu.

Dupa aceasta corectie, principalele companii cotate la Bursa de Valori Bucuresti sunt acum evaluate la niveluri comparabile cu Polonia si Republica Ceha, cu valori ale P/E in 2008 si 2009 de 12,5 respectiv 10,9. “Consideram ca potentialul de crestere al companiilor romanesti este cel putin comparabil cu cel al companiilor similare din ECE si aceasta nu este o supraestimare”, continua Caruntu.

“In aceasta privinta este suficient sa ne uitam la indicatorii de convergenta reala, unde nivelul PIB/capita a fost de numai 35,9% din media EU 25 in 2006. Credem ca acest indicator este relevant pentru a arata potentialul de crestere pe termen lung al companiilor locale intr-un mediu macroeconomic stabil” subliniaza Caruntu.

Pietele din regiune continua sa afiseze rate semnificative de crestere, in ceea ce priveste economia si companiile. “Este adevarat, economiile din ECE vor experimenta si ele o temperare a cresterii, dar in concordanta cu un ciclu matur de business” afirma Henning Esskuchen, Director Analize Piete de Capital in ECE, Erste Bank. “Cu toate acestea, este important faptul ca regiunea va prezenta un diferential de crestere semnificativ fata de pietele vestice”, explica Esskuchen.

Sentimentele pesimiste actuale ar trebui sa se mentina, atat timp cat primim vesti negative mai ales din SUA. Presupunand ca sezonul rapoartelor financiare pentru 2007 s-a incheiat in mare parte, piata a digerat stirile negative. Aceasta ar putea permite sentimentelor sa se imbunatateasca in primul trimestru din 2008. Depresia pietelor ar putea fi totusi prelungita, in functie de vestile referitoare la recesiunea din SUA.

“Avand in vedere acest aspect, ne asteptam la o revenire a pietelor de capital catre finalul primei jumatati a anului 2008. Evident, includem aici si pietele de capital din CEE. De asemenea, Romania, care se pare ca este vazuta in mod particular riscanta de catre investitori in prezent ar trebui sa inceapa sa beneficieze de prime de risc in scadere pentru investitiile de capital si ar trebui sa posteze performante ridicate din nou”, afirma Esskuchen.

Lichidatea Bursei de Valori Bucuresti a crescut cu aproximativ 70% in 2007 in comparatie cu anul precedent, dar aceasta dinamica s-a bazat pe companiile care erau deja listate. Vestea buna pentru anul precedent este imbunatatirea performantelor candidatilor din segmentul de companii cu capitalizare mica si medie.

In contextual unei evaluari ridicate a celor mai lichide companii, interesul multora dintre investitori s-a concentrat pe segmentul Rasdaq al BVB, care solicita un grad mai redus de transparenta. Volumul mediu zilnic de tranzactionare pe aceasta piata a crescut de la 1 mil. EUR in 2006 la 5,2 mil. in 2007 si a generat o capitalizare si o lichiditate mai ridicate a acestor nou decoperite companii, care erau aproape anonime pana in 2006.

Perspective macroeconomice pentru 2008

In ciuda efectelor adverse generate atat de catre conditii locale (seceta severa) cat si de catre contextul international (criza subprime de pe piata de credite ipotecare din SUA) economia romaneasca este asteptata sa creasca cu un procent de 5,7% in 2007 si ramane o oportunitate atractiva pentru investitorii pe termen lung in 2008, cu o rata de crestere a PIB-ului estimate in nurul valorii de 6,1%.

“Diferentialul de crestere ifata de media EU creeaza conditiile pentru o strategie de success in ceea ce priveste recuperarea diferentelor. Activitatea de investitii s-a accelerat (22,6% in prima jumatate 2007, fata de 19,4% in prima jumatate a lui 2006) iar acest fapt va juca un rol semnificativ in a spori castigurile de productivitate”, spune Lucian Anghel, Economist Sef al BCR.

O noua lege a investitiilor este in curs de finalizare si asteapta sa fie adoptata de catre Parlament. Noul cadru legislativ va oferi un suport in plus investitiilor straine directe cu impact pozitiv asupra capacitatilor de export. Drept urmare, deficitul de cont curent va putea fi mai usor de acoperit, pe masura ce dezechilibrele externe se diminueaza treptat. In prezent, 76% dintre exporturile romanesti din sectorul manufacturier sunt generate de catre investitii straine directe.

Analistii BCR considera ca deficitul de cont curent a redus viteza in ultima parte a anului 2007 si va deveni mai stabil in 2008. „Potrivit estimarilor noastre, ajustarea valorii deficitului de cont curent ca procent din PIB se va produce nu mai devreme de 2009, iar acest fapt va fi declansat de catre echilibrarea balantei comerciale odata ce exporturile cu valoare adaugata ridicata vor fi ajuns un nivel optim (mai mult de 40%). Aceasta ajustare ar trebui sa fie insotita de catre o substantiala crestere a productivitatii, facand exporturile romanesti mai competitive pe pietele externe”, afirma Anghel.

Acesta explica ca Banca Nationala a ratat tinta pentru inflatiei in 2007 in urma unui soc negativ al ofertei de produse agricole si a deprecierii leului. „Dezinflatia este foarte probabil sa revina in a doua parte a lui 2008. Estimarea noastra ia in calcul conditii meteo normale, presiuni stabile din partea mediului international si o politica monetara mai stricta a Bancii Centrale”, spune Anghel.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104