www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Daca Daniel Daianu ar fi vrut "castiguri mici si sigure", ar fi investit in depozite bancare sau fonduri de investitii administrate de banci

Autor: Bancherul.ro
2012-10-13 10:21
Daniel Daianu, fost ministru de Finante, este probabil cea mai cunoscuta victima a speculatorului fugar Cristian Sima, fost director la Bursa din Sibiu.

Surprinzator insa nu este faptul ca Daianu a avut incredere intr-un personaj controversat, exclus inca din 2008 dintr-un cunoscut club al jucatorilor la bursa, dar care, la fel ca Madoff, datorita carismei sale, precum a cunostintelor in matematica (fiind fost profesor), a reusit sa momeasca vedete, politicieni, oameni de afaceri, pentru a construi o schema Ponzi.

Pentru a reusi sa atraga vedete cu bani, a trebuit sa devina el insusi o vedeta, astfel ca a devenit unul dintre actionarii site-ului Hotnews, unde si-a facut publicitate agresiva o lunga perioada de timp, in special prin articole si interviuri despre ele publicate pe respectivul site.

Ceea ce este surprinzator insa pentru un fost ministru de Finante este modul cum si-a motivat, dupa fuga lui Sima, investitia "unor sume consistente" in produse financiare cu risc ridicat, precum pariul pe cursul valutar sau pe dobanzi, sau asa-zisele contracte in marja.

"Am investit pentru ca mi s-a spus ca sunt castiguri mici dar sigure. Stiam ca nu lucreaza in marja", a declarat Daianu, citat de presa.

In realitate, investitiile la bursa, in actiuni sau in alte tipuri de instrumente financiare riscante, precum cele in marja, sunt atractive, in special pentru cei cu multi bani, pentru ca pot aduce castiguri mult mai mari decat investitiile in instrumente financiare sigure, precum depozitele bancare sau fondurile de investitii, multe dintre acestea administrate tot de banci.

Castigurile mici sau sigure la care se refera Daniel Daianu sunt produsele bancare. In plus, acestea sunt si garantate, in limita a 100.000 de euro pentru fiecare deponent, in fiecare banca, spre deosebirile de investitiile in actiuni sau alte instrumente financiare inrudite, pe care nu le garanteaza nimeni tocmai pentru ca reprezinta riscuri uriase. Cu alte cuvinte, poti pierde toti banii, asa cum spune Sima ca a pierdut 2 milioane de euro si alte 2 milioane de dolari.