BANCI | Stirea Zilei

Primele doua banci care si-au prezentat rezultatele, BRD si UniCredit, au obtinut profituri frumoase in primul semestru, mult mai mari decat anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-03 23:19

BRD si UniCredit, primele doua banci care si-au prezentat rezultatele financiare la jumatate acestui an, au obtinut profituri foarte bune, in crestere substantiala atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de anul trecut.

Profiturile bancilor romanesti au crescut simtitor incepand de anul trecut, dupa ce in 2014 si-au curatat bilanturile de creditele neperformante, marcand o pierdere record de 4,6 miliarde lei, urmata insa de un profit, de asemenea un record, de 4,8 miliarde lei in 2015. Bancile romanesti au ajuns astfel mult mai profitabile decat cele europene (vezi aici detalii).

Iar rezultatele prezentate acum de primele doua banci, BRD si Unicredit, ne fac sa credem ca in acest an sectorul bancar va fi si mai profitabil decat anul trecut.

Castigurile bancilor vin in primul rand din dobanzile incasate pentru creditele acordate, volumele acestora fiind destul de ridicate, pe fondul cresterii consumului populatiei, in primul rand. Profiturile bancilor cresc si in urma cresterii marjei de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite), in conditiile in care in prima jumatate din acest an dobanda medie la credite a crescut cu o jumatate de punct, in timp ce dobanda la depozite a continuat sa scada. (vezi aici detalii)

Astfel, BRD, a doua mare banca romaneasca, a reusit sa-si majoreze de peste patru ori profitul net in trimestrul doi fata de primele trei luni, iar castigul total din prima jumatate a anului a ajuns la 381 milioane lei, cu 63% mai mare fata de cel de anul trecut.

Venitul din dobanzi a ramas stabil, la 453 milioane lei, fata de 452 milioane in T1, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au scazut cu 12%, de la 64 la 56 milioane lei.

Venitul net din dobanzi a avansat astfel cu aproape 3%, de la 387 la 398 milioane lei, totalul in primul trimestru fiind de 785 milioane lei, cu 6,8% mai ridicat fata de 735 milioane lei in prima parte a anului trecut. (vezi aici cum a reusit BRD sa-si majoreze profitul)

La randul sau, grupul italian Unicredit a anuntat ca subsidiara din Romania si-a majorat profitul in trimestrul doi din acest an cu 66%, la 30 milioane euro, fata de doar 18 milioane euro in primele trei luni ale anului.

Fata de primul semestru din 2015, profitul este mai mare cu 77%.

Unicredit si-a mentinut la 51 milioane euro veniturile din dobanzi si le-a majorat usor pe cele din comisioane, de la 17 la 19 milioane euro.

Soldul de credite acordate clientilor a avansat de la 4,957 miliarde euro in martie la 5,045 miliarde euro in iunie, in timp ce depozitele au crescut de la 4,112 la 4,310 miliarde euro. (vezi aici detalii despre rezultatele Unicredit)

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  dobanzi depozite  comisioane cont bancar  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii