BANCI | Ultima Ora

Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti a scazut cu 5% in mai, potrivit Colliers

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 12:33

Preturile pe segmentul locuintelor noi au stagnat în luna mai compartiv cu luna aprilie, iar în ceea ce priveste piata apartamentelor vechi, acestea au înregistrat o scãdere de 5%, coborând de la 1.892 euro/mp în aprilie la 1.808 euro/mp în luna mai, conform analizei lunare realizatã de Colliers.

Primul indice imobiliar din România, BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat de compania de consultantã imobiliarã Colliers Internationbal, a înregistrat în luna mai o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unitãti sub cea din aprilie, continuând trendul oscilant de la începutul anului, conform analizei lunare realizatã de Colliers Residential Division.

În timp ce indicele apartamentelor noi (BREI-N) se situeazã la nivelul de 1.909 euro/mp, pãstrând practic nivelul lunii precedente, indicele apartamentelor vechi (BREI-V) înregistreazã o scãdere de 5%, coborând de la 1.892 în aprilie la 1.808 euro/mp în luna mai. "Aceastã depreciere este efectul scãderii numãrului de tranzactii pe piatã din lunile aprilie – mai, si a fost posibilã datoritã caracterului subiectiv al preturilor apartamentelor vechi", conform analizei Colliers.

Potrivit raportului Colliers, în ciuda acestei scãderi cu 2,4%, indicele imobiliar se mentine peste valoarea înregistratã în ianuarie 2008 de 1.826 euro/mp, iar minimul atins în primele cinci luni este încã destul de departe, BREI mai având de coborat 67 de unitãti pentru a trece acel prag. Analistii imobiliari mai spun cã raportat la primul trimestru de anul trecut se observã o crestere de 34%, respectiv cu 468 unitãti.

"Cresterile procentuale din anii precedenti vor fi mai greu de atins, acestea presupunând cresteri unitare din ce în ce mai mari. În plus, se înregistreazã deja valori mai mici de crestere unitarã fatã de cele din anii precedenti. În acest moment singurul sector care a înregistrat o apreciere a preturilor este sectorul 3, desi cresterea este de suprafatã, de doar 2%. Sectorul cu cel mai mare pret/mp rãmâne sectorul 1 cu o cotã de 2.208 euro/mp, urmat de sectorul 4 care a înregistrat o valoare de 1.948 euro/mp. Valoarea cea mai scãzutã este cea a sectorului 6, cu putin sub 1.600 euro/mp, în special datoritã caracterului omogen al acestui sector, axat în proportie de aproape 100% pe clasa medie a pietei", se aratã în comunicatul Colliers.

Analistii imobiliari mai spun cã desi BREI a înregistrat fluctuatii de pânã la 3% în primele cinci luni ale anului, piata rezidentialã aratã rezistentã fatã de criza internationalã, fiind sustinutã de cererea de locuinte si de rapoartele oficiale pozitive privind cresterea economicã a tãrii.

Compania de consultantã imobiliarã Colliers International a lansat la sfârsitul lunii mai primului indice imobiliar din România ca instrument de mãsurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitalã si reprezintã un punct de referintã în dezvoltarea profesionistã a pietei imobiliare din România.

Indicele BREI a fost realizat de o echipã de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonatã de Cãlin Bucur care în ultimele opt luni s-a concentrat nu doar pe întelegerea mecanismelor formãrii preturilor apartamentelor în Bucuresti, dar si pe gãsirea unor formule de calcul al indicelui care sã reflecte în mod corect ponderea vânzãrilor în anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietãti.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la rândul sãu opt indici secundari care monitorizeazã evolutia preturilor în cele 6 sectoare din Bucuresti cât si pentru apartamentele vechi din blocurile construite înainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite în ultimii ani. Fiecare sector a fost împãrtit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sã respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vânzãrilor în functie de calitate si pret.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituÈ›ie bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obÈ›inerea acordurilor de finanÈ›are granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susÈ›ine finanÈ›area agriculturii româneÈ™ti prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluÈ›ii pentru fermierii care au nevoie de finanÈ›are pentru achiziÈ›ia de inputuri agricole È™i obÈ›inerea unor recolte bogate È™i profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienÈ›ilor săi posibilitatea să îÈ™i actualizeze adresa de e-mail folosită în relaÈ›ia cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienÈ›ilor săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii