BANCI | Interviu

Presedintele BERD: Bancile din Europa de Est ar putea avea nevoie de 150 miliarde dolari pentru recapitalizari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-01 11:22

Băncile din Europa de Est ar putea avea nevoie de aproximativ 150 miliarde dolari pentru recapitalizări şi de 200 miliarde dolari pentru refinanţare, pentru a elimina riscurile de faliment bancar în regiune, a declarat vineri preşedintele BERD, citat de Reuters.

Un pachet de salvare va fi implementat în câteva săptămâni, a declarat Thomas Mirow, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

BERD, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială au lansat vineri un program comun cu scopul de a acorda împrumuturi de până la 24,5 miliarde euro pentru băncile şi afacerile din Europa Centrală şi de Est.

Întrebat dacă ar putea confirma estimările legate de nevoile de recapitalizare şi finanţare, Mirow a declarat: "Dacă luăm în considerare scenariul cel mai pesimist al valorii activelor, aceste cifre dau o idee foarte bună despre situaţie".

Mirow a mai spus că refinanţarea anumitor instituţii este deosebit de dificilă, refuzând să precizeze care sunt cele mai vulnerabile ţări.

"Falimentul unor subsidiare sau bănci din Europa de Est ar avea fără indoială impact asupra zonei euro", a adăugat acesta, subliniind rolul activ pe care îl au în regiune băncile din Austria, Suedia, Franţa, Grecia, Italia şi Germania.

Planul anunţat vineri de cele trei bănci de investiţii, pentru o perioadă de doi ani, are ca scop acordarea de finanţare rapidă pentru sitemul bancar şi asigurarea accesului la capital pentru companii.

"Planul trebuie implementat cât mai repede posibil, altfel riscăm o adevărată criză a creditelor în Europa de Est", a spus oficialul.

Acesta a mai spus că, deşi criza nu este încă pe punctul de a se extinde în zona euro, statele Uniunii Europene şi ţările din zona euro trebuie să traseze un calendar clar pentru extinderea uniunii monetare în viitor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii