BANCI | Interviu

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet nu exclude adoptarea unor masuri neconventionale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-29 08:23

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu va ezita să ia măsuri neconvenţionale, ca să facă faţă crizei, a declarat acesta în interviul acordat Bloomberg TV şi citat de AFP.

"Trăim într-o lume care nu este convenţională. Cât priveşte decizia de a face sau nu operaţiuni neconvenţionale, am spus deja că nu exclud această variantă", a declarat şeful BCE.

Trichet a fost întrebat despre un eventual recurs în zona euro la o majorare forţată a masei monetare (quantitative easing): băncile centrale cumpără titluri ale Trezoreriei sau active ale băncilor comerciale, injectând masiv lichidităţi în schimb, în încercarea de a detensiona piaţa monetară.

Acest tip de politică neconvenţională comparativ cu alte instrumente clasice, cum sunt dobânda de politică monetară sau operaţiunile de creditare a băncilor comerciale, a fost experimentată în Japonia la începutul anilor 2000, iar apoi, mai recent, de banca centrală americană, Federal Reserve (Fed).

De altfel, preşedintele Băncii Centrale Europene a spus că nu vede "nimic dificil" în a lua decizii pentru o uniune monetară alcătuită din 16 ţări diferite.

"Nimic din ceea ce am putea face nu ne este împiedicat din cauza prezenţei unor guverne diferite", a spus Trichet.

BCE le-a dat deja indicii jucătorilor de pe pieţele financiare că va face o pauză în februarie în ceea ce priveşte relaxarea politicii monetare, dar a lăsat să se înţeleagă că în martie ar putea coborî din nou dobânda cheie.

Dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene este în prezent de 2%, un nivel minim din întreaga existenţă a instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii