BANCI | Interviu

Popa, BNR: Aprecierea leului este determinata de piata si corespunde fundamentelor economice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-24 08:26

Aprecierea leului la cel mai ridicat nivel din aproape un an este "determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflaţiei, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, transmite Bloomberg.

Banca Naţională a României reiterează că "rămâne preocupată" de o posibilă instabilitate excesivă a cursului leului, "dacă va apărea", a afirmat Popa răspunzând întrebărilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.

Leul a înregistrat de la începutul acestui an, până marţi inclusiv, cea mai bună performanţă faţă de euro şi dolar în rândul a 170 de valute analizate de Bloomberg.

Astfel, leul a înregistrat în acest an o apreciere de 4% faţă de euro şi de 9,8% faţă de dolar.

Cursul de schimb a închis şedinţa de miercuri la 4,1155 - 4,1175 lei/euro, cu 1,15 - 1,3 bani sub cotaţiile de la finalul sesiunii anterioare, aprecierea leului fiind susţinută în partea a doua a zilei de ordinele de cumpărare de lei plasate de jucătorii străini.

Totodată, leul a continuat miercuri să se aprecieze şi în raport cu dolarul, paritatea calculată de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentând nivelul minim de după 20 ianuarie 2010. Atunci cursul de referinţă era de 2,9043 lei/dolar. Rata de miercuri este cu 0,44 bani sub cotaţia din şedinţa anterioară, de 2,9093 lei/dolar.

"Aprecierea mai mare faţă de dolar ar trebui să funcţioneze ca o ancoră pentru aşteptările legate de inflaţie, rezultate din creşterea preţurilor mondiale ale petrolului şi carburanţilor", a spus Popa.

Comentariile lui Popa arată că "evoluţia monedei este bună pentru aşteptările legate de inflaţie, ceea ce deschide perspectiva continuării tendinţei", a declarat Peter Attard Montalto, analist la compania financiară Nomura în Londra.

"Pe ansamblu, cred că există riscul ca pieţele să împingă cotaţiile prea departe şi prea repede, având în vedere că observăm un anumit interes speculativ", a spus Montalto.

Leul s-ar putea aprecia la 4,05 unităţi pentru un euro, în condiţiile în care BNR "se simte mai confortabil în privinţa aprecierii monedei, având în vedere riscurile inflaţioniste în creştere", potrivit analiştilor Societe Generale din Londra.

Inflaţia anuală s-a accelerat la 7,6% în februarie, de la 7% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea recentă a preţurilor "ar trebui privită în raport cu o anumită înăsprire a condiţiilor monetare, în afară de nivelul dobânzii de politică monetară şi cel al rezervelor minime obligatorii. Evoluţia ratei de schimb şi modificarea dobânzilor interbancare joacă şi ele un rol", a arătat Popa.

În februarie, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutiv.

Următoarea şedinţă va avea loc pe 31 martie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii