BANCI | Ultima Ora

Polonia adopta o lege de conversie in zloti a creditelor in franci elvetieni, dupa modelul Banca Transilvania - Volksbank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-08 14:38

Parlamentul polonez a aprobat o lege care ofera anumitor categorii de clienti ai bancilor care au credite ipotecare in valuta, majoritatea in franci elvetieni, sa efectueze conversia in moneda nationala, zlotul, la cursul zilei, dar cu o anumita reducere a valorii creditului ramas de rambursat, un model asemanator celui adoptat de Banca Transilvania pentru conversia creditelor Volksbank.

In schimb, atat bancile cat si clientii vor beneficia de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor aferente conversiei creditelor.

Mai exact, mai intai se va face conversia creditului din franci in zloti, la cursul zilei, dupa care banca suporta 50% din diferenta dintre valoarea creditului din prezent si valoarea la cursul istoric, adica din momentul acordarii, mult mai mic decat in prezent, din cauza aprecierii puternice a francului.

De exemplu, un credit de 100 CHF obtinut in 2007 avea o valoare de aproximativ 200 de zloti, dar care a ajuns in prezent la 400 de zloti, din cauza dublarii cursului. Daca presupunem ca valoarea creditului ramas de rambursat ar mai fi de 300 de zloti, rezulta ca in urma conversiei banca va aplica o reducere de 50% din diferenta de 100 de zloti, adica 50 de zloti, ceea ce inseamna o reducere de 50% a valorii creditului.

Banca Transilvania a aplicat o reducere de 22,5% a valorii creditelor convertite din CHF in lei, dupa ce a fost eliminat si un comision de risc, care reprezenta pana la un sfert din valoarea unei rate, adica in total o reducere care ajungea la 30-40%.

Legea din Polonia are insa un camp de aplicare destul de restrictiv, de ea putand beneficia doar 60.000 de detinatori de credite ipotecare, din totalul celor 565.000 de clienti cu credite pentru casa. Asta pentru ca legea se va aplica doar celor care au apartamente cu suprafata de maxim 100 mp sau case de maxim 150 mp, iar valoarea creditului ramas de rambursat trebuie sa fie mai mare de 80% din valoarea imobilului.

Legea romaneasca ar putea reveni in dezbatere

Si in Parlamentul Romaniei a fost dezbatut la inceputul anului un proiect de lege initiat de deputatii PSD in care se prevedea conversia creditelor din franci in lei la un curs de aproximativ 3 lei pentru 1 franc, o medie intre cursul de acordare, de 2 lei, si cel din prezent, de 4 lei.

Proiectul a fost insa abandonat, dupa presiunile FMI si a reprezentantilor BNR, a carei conducere a venit in Parlament pentru a sustine varianta solutiei amiabile dintre banci si clienti.

Parlamentarii au renuntat in cele din urma la lege, se pare in schimbul adoptarii legii insolventei persoanelor fizice, publicata deja in Monitorul Oficial, dar care va intra in vigoare abia peste 6 luni, adica de la inceputul anului viitor.

Scandalul creditelor in CHF a continuat insa, intrucat clientii bancilor au organizat diverse mitinguri de protest iar o asociatie de consumatori s-a aliat cu ANPC pentru a face presiune asupra bancilor sa ofere conditii de conversie dupa modelul Bancii Transilvania.

Bancile insa nu au cedat, in ciuda recomandarilor guvernatorului Mugur Isarescu de a imparti povara cu clientii, fiind aparate si de seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, care declara ca bancile grecesti nu sunt dispuse sa acorde discounturi clientilor, intrucat sufera pierderi din cauza crizei din Grecia.

Nici macar Raiffeisen Bank, cea mai profitabila banca romaneasca, nu s-a aratat dispusa sa acorde vreun discount clientilor care doresc sa schimbe creditele din CHF in lei.

Adoptarea legii privind conversia creditelor in valuta din Polonia ar putea repune pe rol proiectul de lege asemanator din Parlamentul Romaniei, asteptat sa reintre in dezbaterea politicientilor in aceasta toamna.

Mai ales ca Banca Centrala Europeana a emis o opinie despre legea poloneza ce poate fi considerata mai degraba binevoitoare decat foarte critica, atragandu-se atentia doar cu privire la caracterul retroactiv al legii si la pagubele pe care le-ar putea suporta bancile, ceea ce e firesc.

Adoptarea unor legi de protectie a consumatorilor sunt oportuniste, intrucat in Polonia vor fi alegeri generale in aceasta toamna, iar in Romania vor fi alegeri locale si generale in a doua parte a anului viitor.

Legea din Polonia urmeaza sa fie aprobata si de Senat si ratificata de presedintele tarii, inainte de a intra in vigoare, ceea ce inseamna ca ar putea suferi modificari.

Comentarii

alex
Mere vs pere
Exemplu din articol aduna mere cu pere si in final da caise.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii